Bandarenkas död läggs på is

Brottsutredningen om 31-årige Raman Bandarenkas död ställs till vidare in, meddelar Belarus riksåklagarmyndighet. Någon misstänkt har enligt myndigheten inte gått att finna.

Det sparsmakade meddelandet från Riksåklagarmyndigheten, publicerat i dess Telegramkanal, antyder att något slags arbete ändå kommer att fortsätta på sparlåga:

”Utredningen i förundersökningen om Raman Bandarenkas död ställs in enligt punkt 1 i första stycket i paragraf 246 i Republiken Belarus straffprocessbalk då ingen misstänkt person har identifierats. I enlighet med punkt 1 i andra stycket i paragraf 247 i Republiken Belarus straffprocessbalk vidtas även efter utredningens inställande åtgärder för att identifiera en misstänkt person.”

Familjens advokat uppger i en kommentar att varken hon eller Raman Bandarenkas mor har något att säga eftersom de båda är belagda med yppandeförbud om fallet.

Raman Bandarenka dog av hjärnblödning efter ett tumult i november förra året, då han gick ut för att hindra maskerade Lukasjenkasupporters från att ta ned oppositionssymboler vid ”Förändringens torg” i Minsk. Det är dock oklart hur hans skador uppkom. En undersökning av exilinitiativet BYPOL i januari gjorde gällande att Bandarenka oförklarligen hade tillbringat en timme i en polisbuss senare på kvällen, då kravallpoliser skulle ha kunnat misshandla honom.

I februari meddelade riksåklagarmyndigheten att man inledde en förundersökning men underströk samtidigt att man inte funnit att polisen hade med Bandarenkas död att göra.

Gruppen av Lukasjenkasupportrar bestod av bland andra den flerfaldige världsmästaren i kick- och thaiboxning Dzmitryj Sjakuta, som under tumultet brottades med Bandarenka och utdelade åtminstone ett knytnävsslag mot hans kropp, samt ordföranden i det belarusiska ishockeyförbundet Dzmitryj Baskau.

Händelsen föranledde internationella hockeyförbundet att inleda en egen utredning mot Baskau som i förra veckan ledde till att denne stängdes av från all internationell ishockey i fem år framåt. Någon skuld till Bandarenkas död gick visserligen inte att fastställa, men Baskou ska genom sitt aktiva stöd för Lukasjenka – och genom att ha sparkat oppositionella funktionärer – ha brutit mot förbundets regler om politisk neutralitet. Efter beskedet avgick han från sin post men bereds nu i stället plats i parlamentets överhus, det så kallade Republikens råd.

Bandarenkas död har också indirekt lett till tre fängelsedomar mot journalister. Två av dem dömdes till två års fängelse för att ha streamat från en minnesmanifestation för honom, och en till sex månader för att ha röjt patientsekretessen genom att publicera uppgifter om att han inte hade någon alkohol i blodet. Myndigheterna uppgav att Bandarenka varit alkoholpåverkad vid tumultet och hävdade att man funnit alkohol i hans urin där den dröjer sig kvar längre än i blodet.