Batteriprotest kantas av böter

Tre journalister i Brest är kallade till domstol för att ha arbetat utan kreditering. Ytterligare bötesstraff är sannolikt vad som väntar dem.

Journalistparet Ales Leutjuk och Milana Charytonava har kallats till domstol i morgon, 25 januari, efter att polisen upprättat sammanlagt fyra anmälningar mot dem. Det gäller två episoder, 2 och 30 december, då de intervjuade deltagare i protesterna mot bygget av en batterifabrik intill staden. Intervjuerna visades sedan i den Polenbaserade exilkanalen Belsat.

De anklagas för förseelse mot punkt två i den administrativa lagstiftningens paragraf 22.9, alltså att arbeta för utländska medier utan att ha ackreditering. Detta drabbar ofta Belapans frilanskorrespondenter, för vilka de återkommande bötesstraffen är ett välkänt problem.

Familjen Leutjuk-Charitonava fälldes förra året sex gånger för samma förseelse, och hittills i år en gång. Deras totala böter för perioden uppgår nu till cirka sextiofemtusen kronor. I morgon väntar sannolikt ytterligare ett bötesstraff.

– Jag anser att det är repressalier för bevakningen av protesten mot bygget av batterifabriken, säger Leutjuk till den oberoende nyhetsbyrån Belapan. Myndigheterna fortsätter att pressa och råna min familj.

Även en annan journalist i Brest, Jauhen Skrabets, anmäldes i går för samma sak. Han och är kallad till domstol 4 februari. Skrabets samarbetar med Radio Ratsyja som liksom Belsat sänder från Polen och finansieras av det polska utrikesministeriet. Förra året bötfälldes han tre gånger till ett totalbelopp motsvarande över sextusen kronor.

Diskreta protester utan plakat mot batterifabriken äger rum varje söndag på det centrala Lenintorget i Brest. Nyligen avslog lokala myndigheter en begäran om att få registrera en initiativgrupp som skulle samla namnteckningar till stöd för en folkomröstning om fabriksbygget.

Källa: Vjasna