Belarus ”ett säkerhetshål”

En av kandidaterna i det kommande ukrainska presidentvalet, Roman Bezsmertnyj, pekar nu ut grannlandets diktator Lukasjenka som ett säkerhetshot.

Bezsmertnyj, som själv varit Ukrainas ambassadör i Minsk, vill se ett militärpolitiskt förbund omfattande länderna mellan Östersjön och Svarta havet.

– I dag har Ryssland gett sig på Ukraina, säger han i en intervju med gazeta.ua, men redan i morgon kan det ge sig på Ungern, Litauen, Tyskland, Frankrike och så vidare. Förgiftningen av Skripals är också en hälsning som lyder ”Vi kommer även till er”. De är redan i Venezuela. I Syrien … Därför säger jag: Europa behöver ett block av centraleuropeiska länder.

Men så länge Aljaksandr Lukasjenka leder Belarus är landet enligt Bezsmertnyj ”ett hål i den europeiska säkerheten”.

– Belarusiern är europé, säger han. Belarus styrt av Lukasjenka är ett problem.

Enligt Bezsmertnyj bör Ukraina inte göra någon skillnad mellan hotet från Ryssland i öst och det potentiella hotet från Rysslands allierade Belarus i norr.

Efter den Orangea revolutionen var Bezsmertnyj under en tid vice premiärminister. 2010 utsågs han av revolutionens ledarfigur Viktor Jusjtjenko till ambassadör i Belarus, men kallades året efter tillbaka av dennes kriminellt belastade efterträdare Vikor Janukovitj. Bezsmertnyj blev senare en av de drivande i Majdanrevolutionen 2014.

Ukrainas presidentval är planerat till 31 mars. Bezsmertnyj är en av 44 registrerade kandidater. Hans linje mot Belarus avviker från den sittande presidenten Petro Porosjenkos, där man månar om goda relationer till Lukasjenka. Belarus är militärt allierat med Ryssland men politiskt markerar Lukasjenka ofta neutralitet mellan allianspartnern och Ukraina.

Källa: Naviny.by