Belsatfrilansare slapp böter

Frilansjournalisten Zmitser Lupatj slapp betala böter för att olovligen ha gjort ett reportage till den Polenbaserade tv-kanalen Belsat. Polisen lyckades inte reda ut vilket datum han hade gjort det.

Zmitser Lupatj i staden Hlubokaje anklagades av polisen för att ha begått en administrativ förseelse: olovligt framställande och spridande av massmediematerial. Enligt den belarusiska massmedielagstiftningen måste korrespondenter vara registrerade hos myndigheterna, något som det regimkritiska Polenbaserade Belsats frilansare inte har möjlighet att bli. Det gör dem sårbara för polisanmälningar med böter som följd. Alltsomoftast tar sig polisen också själva för att kartlägga vem som skickar in reportage till kanalen.

Lagstiftningen – som kritiserats av bland andra OSSE:s medieombudsman som en inskränkning av yttrandefriheten – har under åratal möjliggjort en veritabel myndighetskampanj för att pungslå kanalen och dess medarbetare samt ställa till andra besvär för dem. Trycket tycks ha blivit särskilt hårt under och efter 2017 då det såg ut som att den polska regeringen skulle ta sin hand ifrån kanalen för att i stället förbättra relationerna till Lukasjenkaregimen.

I det aktuella ärendet hade Lupatj intervjuat de boende i ett hus på Sovjetgatan i den lilla orten Padsville utanför Hlubokaje.

Vid en första domstolssession 27 januari uppstod dock tvivel kring vilket datum intervjun hade ägt rum. Domaren Stanislau Trapuk återvisade då ärendet till polisen för kompletteringar. Trots att polisen därefter har både förhört Lupatj och besökt Padsville och frågat ut två vittnen kunde man vid gårdagens domstolsförhandling inte klarlägga exakt vilket datum intervjun hade gjorts. Lupatj kunde också presentera bevis för att det datum polisen hävdade var felaktigt.

Domaren Trapuk konstaterade då att Lupatj visserligen brutit mot lagen men att polisen inte presenterat tillfredsställande bevis för detta – och valde att lägga ned ärendet.

Zmitser Lupatj och människoförsvararen Pavel Levinau som följt ärendet uttrycker sin uppskattning över domarens insats och menar att denne är ”så rättvis det går att vara i vårt system”.

10 januari bötfälldes dock Lupatj i en annan domstol för att annat Belsatinslag, och nyligen anmäldes han återigen för att ha gjort ett reportage om en lekplats i det närbelägna Sjarkausjtjyna.

Källa: Belarusiska journalistassociationen