Belsats journalister i domstol

Flera av nedläggningshotade tv-kanalen Belsats korrespondenter väntas denna vecka bötfällas, formellt eftersom de verkar utan ackreditering.

Domstolen i Centralräjongen i Minsk ska på fredag behandla polisanmälningarna mot tre av kanalens medarbetare: Ales Silitj, Marija Artsybasjeva och Katsiaryna Andrejeva. Detta meddelade i förra veckan den oberoende Belarusiska journalistassociationens pressekreterare.

De tre anklagas för förseelse mot den administrativa lagens paragraf 22.9 om ”Illegal produktion och spridning av massmediematerial”. I åtminstone ett av fallen är det känt att det handlar om ett tv-inslag om årets version av cyklistaktionen ”Critical Mass”. Förra året utlöste Critical Mass ett brutalt polisingripande och ledde till ett kännbart fängelsestraff för aktivisten Dzmitryj Palijenka.

Den belarusiska lagens krav på ackreditering har kritiserats av bland andra OSSE:s medieombudsman.

Även i Homel ska journalisten Kastus Zjukouski på onsdag ställas till svars för samma förseelse. Zjukouski har rekord i antalet fällande domar enligt den kritiserade paragrafen: 17 stycken under de senaste tre åren, med böter totalt motsvarande över femtiotusen kronor.

Och på torsdag är det Stanislau Ivasjkevitj som ställs till svars efter att ha gjort ett reportage om hur den stora svinfarmen i Lida förorenar ortens flod. Även journalisten Siarzjuk Kavaljou ska enligt uppgift vara kallad till domstol.

Belsat är baserat i Polen och har sedan tio år bedrivit sändningar på belarusiska via satellit. Finansieringen har i huvudsak kommit från den polska regeringen – avsett som en demokratiseringsinsats – men innevarande år är det sista man kan räkna med sådant stöd. Till följd av samtal med den belarusiska regimen och synbarligen bättre relationer är den polska staten nu inställd på att bryta samarbetet med Belsat helt och hållet. I stället hoppas man få sända på polska i det ordinarie belarusiska tv-nätet.

Källa: Vjasna