Bjaljatski ifrågasätter räd mot romer

Människorättsförsvaren Ales Bjaljatski ifrågasätter en polisiär massräd mot romer i Mahiljou förra veckan. Romerna troddes vara inblandade i ett polismord, som sedan visade sig vara självmord.

På torsdagen 16 maj hade den 22-årige löjtnanten vid trafikpolisen Jevhen Patapovitj i Mahiljou beordrats att bege sig till en olycksplats. Då skickade han via appen Viber ett meddelande till sina kollegor: ”Akut. Svarta ’Volga’. Tre zigenare. Ryskt registreringsmärke.” Senare återfanns hans döda kropp nära landsvägen mot Sjklou med ett skotthål i huvudet.

Polisen genomförde samma dag en massiv räd mot en romsk bosättning. Ett hundratal män, kvinnor och barn greps. De flesta släpptes på plats men omkring femtio män hölls frihetsberövade i tre dagar och anklagades för lindrig huliganism. Gripandena ska också ha åtföljts av våld, hot och förolämpningar från polisens sida.

På måndagen höll Utredningsmyndigheten en presskonferens där man förklarade att inget längre talade för att Patapovitj blivit kidnappad eller mördad.

Ingen svart Volga hade filmats av trafikövervakningskameror på den aktuella vägsträckan under den aktuella tiden. Patapovitjs tjänstepistol låg kvar på platsen och hans högra hand var nedstänkt med blod, vilket tyder på att han skjutit sig själv. Dessutom ska han redan i april ha skickat ut ett självmordsbrev till bekanta och då även ha genomfört ett första misslyckat självmordsförsök.

Människorättsorganisationen Vjasnas ordförande, den tidigare politiske fången Ales Bjaljatski, har nu anmält händelsen till Riksåklagarmyndigheten och vill att man undersöker om räden och gripandena var lagliga eller inte.

Han menar att påståendet om lindrig huliganism (vilket brukar betyda att man svär) togs till för att kunna frihetsberöva männen, trots att ingen av de lagliga grunder för gripande av brottsmisstänkta som räknas upp i processrättens paragraf 108 förelåg. På så vis kunde man hålla kvar dem i några dagar medan de förhördes.

Belarus rättsväsende har tidigare kritiserats för så kallad etnisk profilering av romer, senast av FN:s människorättskommitté i höstas.

Källor: Vjasna, Naviny.by 1, 2