BNF:s ungdomsförbund: fira inte oktoberrevolution

Zmitser Dasjkevitj greps vid en aktion på måndagen.
Zmitser Dasjkevitj greps och misshandlades vid en aktion på måndagen.

7 november, minnesdagen av oktoberrevolutionen 1917, firas som nationell helgdag i Belarus. På måndagen gick oppositionspartiet BNF:s ungdomsförbund Malady Front ut och krävde att helgdagen avskaffas.

”Till och med den ryska staten, som är bolsjevikernas idémässiga arvtagare, har avsagt sig firandet för att formellt distansera sig från bolsjevikernas brott”, står det i uttalandet. Malady Front föreslår att i stället göra 25 mars, dagen för utropandet av en kortlivad självständig belarusisk republik 1918, till nationell helgdag.

I Minsk genomförde några av dess aktivister en aktion vid återinvigningen av den restaurerade Leninstatyn intill traktorfabriken, genom att skandera ordet ”skam”. En av dem, Malady Fronts ledare Zmitser Dasjkevitj, greps och misshandlades grovt i en polisbuss.

Ett tjugotal oppositionella – däribland Juras Hubarevitj, Vital Rymasjeuski och Anatol Ljabedzka – höll också en icke-tillståndsgiven manifestation vid KGB:s byggnad. Polisen upprättade anmälningar om administrativa förseelser mot de närvarande. Samtidigt utlyste Hubarevitj en namninsamling för att döpa om gator som är namngivna efter personer som deltog i den sovjettida repressionen.

Förutom Belarus är det bara Kirgisistan bland de 15 före detta sovjetrepublikerna som officiellt firar 7 november.

Källa: Belaruspartisan 1, 2, 3