Böter för Brestprotest

Den regelbundna protestmötena mot batterifabriken i Brest renderade i går en handfull bötesdomar. Oppositionspolitikern Mikola Statkevitj fick fem dagars arrest.

Manifestationerna mot byggandet av en batterifabrik i Brest äger rum varje söndag sedan 25 februari. I söndags deltog omkring etthundratjugo personer i protesten, som saknar tillstånd och som åtminstone delvis är maskerad till matning av duvor på stadens centrala Lenintorg.

Föregående söndag hade fem deltagare gripits av polisen och dömts till böter. Denna gång greps 14 personer – under, innan och efter mötet. Tre minderåriga och en man som hade ett barn med sig släpptes samma dag men de övriga fick tillbringa natten i häkte.

På måndagen dömdes sex av deltagarna till böter motsvarande mellan femhundra och fyratusen kronor. Oppositionspolitikern och förre politiske fången Mikola Statkevitj, som anslutit till protesten i solidaritet med deltagarna, vägrade att delta i domstolsförhandlingarna och dömdes i sin frånvaro till fem dagars arrest.

I dag fortsätter domstolen att behandla de återstående ärendena och fler bötesstraff är sannolikt att vänta. Bland de anklagade finns videobloggaren Siarhej Pjatruchin, som nyligen greps under dramatiska former för att ha förolämpat en polisman. Pjatruchin sätter förföljelsen av honom i samband med sitt deltagande i protesterna mot batterifabriken.

Pjatruchin och två andra har begärt att få anlita advokater inför dagens förhandlingar.

Källa: Vjasna 1, 2, 3