Brest höll landets enda möte på MR-dagen

Den enda tillåtna manifestationen bevittnades av enstaka barnfamiljer och pensionärer.
Den enda tillåtna manifestationen bevittnades av enstaka barnfamiljer och pensionärer.

FN:s människorättsdag som inföll i går, 10 december, högtidlighölls i staden Brest. Det var den enda plats i hela landet där de lokala myndigheterna hade gett tillstånd till en manifestation – med fem deltagare.

Samlingen ägde rum i stadens Internationella veteranpark mellan ett och tre på eftermiddagen. Det var kallt och parken var ganska tom, men enstaka barnfamiljer och pensionärer passerade förbi manifestationen. Denna fokuserade på politiska fångar och deltagarna höll upp plakat med bilder på bland andra den fängslade socialdemokratiske partiledaren Mikalaj Statkevitj.

Platsen var trots allt bättre, tyckte arrangörerna, än idrottsstadion Lokomotiv i utkanten av stan där man tidigare fått hålla till. Polis och civilklädda säkerhetsmän fanns på plats för att övervaka arrangemanget. Manifestationen besöktes också av en stadstjänsteman som inför deltagarna hävdade att det inte alls finns några politiska fångar i Belarus.

Det var den 10:e december 1948 som FN:s generalförsamling antog Deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Sovjetunionen och sju andra länder lade ned sina röster.

Källa: Vjasna