Brestprovokation rann ut i sanden

Vad som ser ut som en provokation ledde i våras till att två aktivister greps för vapenbrott. Nu läggs dock brottsutredningen ned.

Det var 2 april som trafikpolisen i Brest stoppade den Volkswagen Passat som kördes av Majsej Mazko. I bilen återfanns en plastpåse som innhöll ett paket med trettio patroner, vad som såg ut som sprängdeg och en tändhatt till denna.

Mazko förnekade kännedom om påsen och dess innehåll. Fordonet var en tjänstebil som han använde i sitt arbete vid ett kloster, och den brukade enligt honom själv stå olåst. Följande dag anhölls han dock misstänkt för vapenbrott. Nästa dag anhölls även hans son, Dzianis Mazko.

Båda var aktiva i de pågående protesterna mot den nyuppförda batterifabriken och från aktivisthåll talades om det inträffade som en provokation.

– Jag anser att man planterat påsen med de här föremålen i bilen just för att diskretidera Mazko och protesterna mot batterifabriken i stort, sa då människorättsförsvararen och fabriksmotståndaren Raman Kisljak.

Han är en av tre protestledare som nu försöker ställa upp i parlamentsvalet i november.

Innan anhållningstiden om 72 timmar hade gått ut, 6 april, släpptes dock Majsej Mazko eftersom det saknades stödbevisning mot honom. Sonen Dzianis släpptes följande dag.

– Medan jag satt i häktet, sa Majsej Mazko senare, utvecklade sig en kampanj till mitt försvar och man hängde upp plakat. Jag är tacksam mot de människor som stödde mig i det ögonblicket.

I fredags 4 oktober fick han så ett brev från Utredningsmyndighetens avdelning i Brest. Där stod att utredningen mot honom och hans son är nedlagd och att de inte längre är misstänkta för något vapenbrott.

Raman Kisljak kommenterar beskedet:

– Båda Mazko förnekade från första början att de hade med de här föremålen att göra och sa att de inte visste hur föremålen hade hamnat i bilen. Det är bra att utredningen kom till samma slutsats, att våra aktivister inte är delaktiga i det här brottet. Det är synd att man ännu inte uppdagat vem som planterade ammunitionen i bilen.

Otillåtna protester mot batterifabriken äger rum på Lenintorget i Brest varje söndag, sedan i februari 2018. Under sommaren har myndigheterna dock svängt om fabrikens miljöfarlighet och landets diktator Aljaksandr Lukasjenka har uttryckt förståelse för de protesterande.

Källa: Tut.by 1, 2