Byråkratisk pingis om misshandel

I kommunen Dziarzjynsk sydväst om Minsk har en cynisk polismisshandel fått människorättsförsvarare att reagera, och de erhåller stöd från åklagarmyndigheten. Men andra myndigheter förnekar att misshandeln har ägt rum.

Det var kvällen 9 maj förra året som Siarhej Tkatjenka tillsammans med sin fru befann sig i närheten av hemmet, med bar överkropp och något berusad, då en polisbil stannade. Enligt polisen betedde sig Tkatjenka illa och drog dem i kläderna. Han fördes till stationen där en anmälan om ohörsamhet mot ordningsmakten upprättades.

Tkatjenka säger att efter att anmälan hade upprättats fördes han handbojad till ett annat rum där han slogs till marken av en av poliserna. Ytterligare ett par handbojor fixerade hans ben vid händerna bakom ryggen. I den positionen fick han tillbringa fyrtio minuter medan polisen misshandlade och förnedrade honom. En av poliserna ska enligt Tkatjenka ha sagt ifrån, men den drivande polisen ska då ha satt sin fot på Tkatjenkas ansikte och sagt att ingen kommer att straffa honom för det.

Efter frisläppandet nästa dag uppsökte Tkatjenka en läkare som dokumenterade totalt 26 lindrigare skador på honom efter misshandeln. Tkatjenka anmälde poliserna till Utredningskommitténs lokalkontor. Poliserna nekade dock till att ha misshandlat Tjatjenka och utredarna fann ingen grund att gå vidare.

Men det beslutet överklagades, med hjälp av människorättsorganisationen Vjasna, till Åklagarmyndigheten.

Man hänvisade till att Utredningskommittén inte hört vittnen som hade sett Tkatjenka komma ut skadad från stationen. Inte heller hade man undersökt videoinspelningar från denna samt från de kameror som polisen bär på sina uniformer. Någon alternativ förklaring till skadorna hade heller inte framkommit.

Samtidigt uppmärksammades Tkatjenkas historia av den regimkritiska Polenbaserade tv-kanalen Belsat.

Som reaktion på överklagandet söktes både Tkatjenka och hans fru i tur och ordning upp på sina arbetsplatser av civilklädda poliser. Dessa insisterade på att de skulle sätta sig i polisernas bil. Där videofilmades sedan ett förhör med var och en av dem. Frågorna handlade mindre om vad som hade hänt och mer om intervjun på Belsat och hur det kom sig att man fått kontakt med Vjasna. I slutet av sitt förhör ställdes Siarhej Tkatjenka också inför frågan om han var beredd att försonas med poliserna som hade slagit honom.

Åklagarmyndigheten kom dock fram till att Utredningskommittén inte hade utrett händelsen tillräckligt och hänvisade ärendet åter till denna. I augusti kom den för andra gången fram till att anklagelserna saknade grund. Med Vjasnas hjälp överklagades beslutet återigen till Åklagarmyndigheten, som nu för andra gången konstaterat att fallet måste utredas noggrannare – och för andra gången har returnerat frågan till den lokala Utredningskommittén.

Huruvida det leder till ett nytt resultat återstår att se.

Källa: Vjasna 1, 2, 3