”Den uslingen spekar oskyldig”

Under ett besök i Polatsk kommenterade Belarus diktator polistillslagen kring den politiske utmanaren Viktar Babaryka med att denne var en ”usling” som spelar oskyldig. Omkring femton personer ska nu ha gripits för grovt skattebrott och penningtvätt.

Dock går Babaryka själv än så länge fri.

– Jag vill att han ska vara med i valet, påstod Lukasjenka, så att han kan berätta varför han har egendom på Cypern, hur han i den här Lukasjenkadikaturen har skapat sin egendom, hur han gav mutor, delade upp pengar, varför en utländsk bank höll på med det här … Allt det här måste han berätta för belarusierna. Låt de sedan bestämma sig. Men någon samvetsfånge ska vi inte göra av honom.

Enligt Lukasjenka har den belarusiska finanspolisen, som ingår i den Statliga kontollkommittén, utrett den påstådda härvan kring Belgazprombank där Babaryka är chef sedan 2016. Först i december fick man dock de bevisdokument man sedan länge hade begärt in från utlandet.

– Man har avslöjat utförsel av pengar, utländska konton, och utländsk egendom som tillhör dem, sa Lukasjenka. På Cypern. I Lettland finns det konton, och i London.

Babaryka ska enligt Lukasjenka ha bestämt sig för att ställa upp i presidentvalet 9 augusti just för att marken brände under hans fötter. I rollen som presidentkandidat blir det politiskt känsligt att fängsla honom, menade Lukasjenka. Han lovade också att man skulle bjuda Interpol och utländska specialister att ta del av bevisen.

– Ryssar, amerikaner, européer, vi ska ge dem dokumenten, sa han.

Gårdagens husrannsakningar ägde rum på Belgazprombanks huvudkontor och hos företagen Privatleasing, Kentaur och Campari, som alla är kunder och affärspartners till banken.

– Efter att man burat in hans kumpaner berättade de redan i går kväll alltihop, uppger Lukasjenka. På två timmar hämtade man in fjortontusen dollar, sedan ytterligare sexhundra eller åttahundra tusen. Där finns guldtackor, tavlor, man hämtade allt direkt, utan att röra det. Allt hanterades korrekt. Och de berättar allt. Därför kommer han också att tvingas berätta allt.

Viktar Babaryka menar att brottsanklagelserna är politiskt motiverade.

Viktar Babaryka betraktas som den ledande utmanaren till Lukasjenka i det förestående presidentvalet 9 augusti. Han är chef för Belgazprombank, ett dotterbolag till den ryska statliga gasjätten Gazprom.