Desperat läge för Lukasjenka

Lukasjenka ringde i dag till Rysslands president Vladimir Putin för att säkra stöd mot vad han nu menar är en väststyrd så kallad färgrevolution, där även pågående Natoövningar i angränsande Litauen och Polen utmålas som ett hot.

Tidigare har Lukasjenka huvudsakligen varnat för rysk illasinnad inblandning inför valet. Men efter veckans massiva kritik västerifrån och EU:s sanktionsbeslut i går kväll hoppas han nu i stället på stöd från det traditionellt allierade landet. Den grupp ryska legosoldater som greps inför valet – och som enligt myndigheterna hade skickats för att ställa till oreda – har nu också återbördats till Ryssland.

Putin var i måndags en av de första utländska ledarna att ”gratulera” Lukasjenka till den påstådda valsegern. ”Gratulationen” innehöll dock inga lyckönskningar, utan bara en uttryckt förväntan om förnyad och fördjupad integration i den så kallade unionsstaten – något Lukasjenka i vintras lyckades avstyra. En försvagad Lukasjenka som blir kvar vid makten tros allmänt bli mer medgörlig gentemot Ryssland.

Samtidigt genomsyrar missnöjet med den deklarerade valsegern och det efterföljande polisvåldet nu det belarusiska samhället på alla nivåer. Inför ett strejkhot vid den belarusiska statstelevisionen hölls i kväll ett möte med medarbetarna, som efterhand lämnades av flera av dem i missnöje. Utanför stod en tusenhövdad manifestation. Kravallpoliser anlände och gav sig in i byggnaden för att skydda den.

Tidigare under dagen hölls en annan stor manifestation på platsen där det hittills enda bekräftade dödsfallet ägde rum tidigare i veckan. Videomaterial visar nu att personen varken dog av en egen molotovcocktail eller granat, som polisen har hävdat, eller av att bli träffad av en av polisens chockgranater, som det också spekulerats om. Det ser i stället ut som att han blev skjuten av polisen.

Manifestationer fortsätter att äga rum runtom i landet, nu utan att stoppas av polisen. I Hrodna bar människor en enorm vit-röd-vit flagga längs gatorna.

På måndag bör det klarna huruvida en varaktig strejk kommer till stånd på de stora statsägda fabrikerna eller inte. Lukasjenka sa i dag att de arbetare som deltar i den politiska strejken kan glömma framtida anställning. Hans tidigare varning om tappade andelar på världsmarknaden har också upprepats av en del fabriksdirektörer, och möjligen vunnit visst gehör.

Personligen har Lukasjenka vidare lovat att personligen på måndag besöka en stor fordonsfabrik i Minsk, för att svara på arbetarnas frågor.

Vid ett möte med de anställda i dag sa dock direktören vid fabriken i fråga att även om han själv hade röstat på Lukasjenka, så erkände han nu att denne förlorat valet. Lukasjenkas chans att återvinna något slags legitimitet i ett möte med fabriksarbetarna ser ut att vara mycket liten.