Desperat Lukasjenka

I dag höll den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka sitt årliga anförande inför parlamentet, flera månader senare än vanligt. Han varnade för att låta landet kastas tillbaka till 90-talets kaos i valet på söndag.

Lukasjenka uppmanade framförallt ungdomen att inte tro på ”enkla slogans” om fuskval – och han lovade att ”ingens röst blir stulen”.

Han manade också landets vuxna att försöka lägga band på de ungas protestvilja kring valet på söndag. Mycket emotionell blev Lukasjenka när han tog upp de gripna ryska legosoldaterna som enligt myndigheterna placerats i Belarus för att provocera fram oroligheter. Som tidigare rapporterats greps på onsdagen i förra veckan 33 män tillhörande den så kallade Wagnergruppen. Denna är formellt fristående men enligt många nära knuten till den ryska militära underrättelsetjänstens specialstyrkor.

Lukasjenka menade att dagens oroliga värld visar att staten behöver vara fortsatt stark, och varnade för den återgång till 90-talet hans utmanare sägs stå för – med privatiseringar och en svag stat. Han drog sig till minnes hur den nuvarande chefen för presidentadministrationen Viktar Sjejman då tvingades ”åka runt med pistol och röja banditer ur vägen” för att skapa ordning.

Som bekant röjdes dock inte bara banditledare ur vägen, utan även några av landets främsta oppositionspolitiker. Politiska val på alla nivåer har sedan dess rutinmässigt riggats och alla valda församlingar har med enstaka undantag fyllts med regimlojala personer.

Att beskylla oppositionella för att gå utlandets ärenden har sedan dess också blivit rutin. Tidigare har det gällt främst Väst, där landets traditionella opposition erhållit en del stöd. Nu riktas anklagelserna mot Ryssland och är möjligen mer befogade. Samtidigt tycks missnöjet med Lukasjenka och stödet för den oväntade utmanarkandidaten Svetlana Tsichanouskaja vara större än i något tidigare val.