Diasporamöte med Tsichanouskaja

Den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja invigde i fredags ett möte med den belarusiska diasporan. Kampen mot Lukasjenkaregimen har gått in i en utnötningsfas, menade hon.

Mötet ägde rum under fredagen och lördagen i Vilnius där Tsichanouskaja och hennes stab är baserad. Enligt uppgift deltog företrädare för en belarusiska diasporan i 27 olika länder. Tsichanouskaja förklarade att mötets syfte var att organisera diasporan och göra den mer effektiv. Till skillnad från de som är kvar i Belarus kan emigranterna verka fritt, menade hon, och regimen har fel om den tror att personer inte kan uträtta något bara för att de tvingats lämna landet.

– Jag vet att för de flesta av er har hjälpen till Belarus blivit ett heltidsarbete, sa hon, efter hela den vanliga arbetsdagen och trots att ni alla har familj och barn som behöver er uppmärksamhet. Jag vet hur utmattande det är och tackar er därför uppriktigt.

Tsichanouskaja sa att det var diasporans förtjänst att omvärlden infört sanktioner mot regimen, tagit ifrån den värdskapet för hockey-VM i våras, och uteslutit den från Eurovision.

– Som jag ser det är de viktigaste frågorna vi står inför hur vi ska stärka hjälpen till belarusier och initativ inne i landet och göra den kontinuerlig, hur vi ska bredda de ekonomiska påtryckningarna mot regimen, hur vi ska behålla Belarus på dagordningen, och hur vi ska samordna vårt arbete så att diasporan och de politiska krafterna och initiativen står i ständig kontakt och hjälper och stärker varandra.

– Det var väldigt viktigt för alla olika initiativ som finns i diasporan att presentera sig för varandra, säger Dmitri Vasserman från föreningen Sveriges Belarusier. Efter det förfuskade valet 2020 har diasporan aktiverat sig på ett aldrig tidigare skådat sätt. Det här var ett steg för att börja koordinera det. Det var också viktigt att få lyssna på strategin från Tsichanouskajas sida. Nu har Lukasjenka likviderat alla civilsamhällesorganisationer och fängslat många som var engagerade där. Då måste vi i diasporan försöka göra det arbete som tidigare gjordes i civilsamhället.