Dödligt bakhåll mot KGB-räd

En KGB-medarbetare dog efter att ha blivit skjuten vid ett tillslag i går. Gärningsmannen, en oppositionell IT-tekniker, dog också efter att KGB-männen besvarat elden.

Säkerhetstjänsten KGB ska ha varit i färd med att kontrollera flera adresser med koppling till misstänkt terrorbrottslighet, uppger myndigheterna i ett pressmeddelande. Då IT-teknikern Andrej Zeltsar inte öppnade dörren slog man in dörren till hans lägenhet. När KGB-gruppen väl var inne i hallen avfyrade han ett hagelgevär mot dem.

Videofragment av händelsen har publicerats. Dels från trapphuset, där det framgår att männen säger att de är från polisen och varnar att de kommer att slå in dörren om den inte öppnas. Dels inifrån lägenheten, där Zeltsar står och väntar med sitt hagelgevär och sedan avlossar detta. Av allt att döma har han riggat sin egen mobiltelefon för att filma sig själv. Hans hustru står också bredvid och filmar med sin telefon.

På ytterligare ett fragment från KGB-männens egen inspelning syns hur de besvarar elden och hur en av dem som varit på väg in i lägenheten sitter skadad på golvet. ”Nirvana är skadad”, ropar en annan, ”dra undan honom, dra undan honom!” Mannen lämnar en pöl av blod efter sig när hans kollegor drar undan honom.

Den 31-årige KGB-medarbetaren som senare avled kallades Nirvana men ska ha hetat Dzmitryj. Han efterlämnar hustru och ett barn.

Andrej Zeltsar, också han 31 år, var anställd vid IT-bolaget Epam Systems. Han beskrivs av bekanta som en snäll och lugn person, ägnade sig åt fäktning, och hade med den 40-åriga hustrun Maryja ett barn som var i skolan då händelsen i går inträffade. De ska ha varit oppositionellt sinnade men undvikit att delta öppet i förra höstens protester.

På Zeltsars Instagramsida finns foton av ett hagelgevär liknande det som syns i videoinspelningarna. Han ska nyligen ha betalat jaktavgift vilket innebär att han sannolikt ägde vapnet lagligt.

Hans hustru är anhållen misstänkt för att ha medverkat i dådet.

Den landsflyktige oppositionspolitikern Valeryj Tsapkala, grundare av Belarus framgångsrika IT-företagspark, uttrycker i ett videomeddelande stöd för Andrej Zeltsar och menar att det är alla belarusiers plikt att agera som han gjorde.

Oppositionspolitikern Anatol Ljabedzka uttrycker sig mer återhållsamt och kallar det inträffade en tragedi, men lägger även han skulden på regimen och dess politiska förtryck. Han förutspår att Zeltsar i framtiden kommer att betraktas som en hjälte. Även en av de ledande företrädarna för den fängslade politikern Mikola Statkevitjs oregistrerade parti, Veranika Misjtjenka, beskriver i ett emotionellt videouttalande Zeltsar som en hjälte och som den förste att bjuda verkligt motstånd mot ”de riktiga fascisterna”.