Dödsstraff verkställt igen

Ännu ett dödsstraff – eller sannolikt två – har verkställts. När en av de dömdas advokater i dag skulle besöka sin klient i häktet fick han veta att denne inte längre fanns kvar.

De två männen – Aljaksandr Zjylnikau och Vjatjaslau Sucharka – dömdes i en första rättegång till livstids fängelse. Men efter att både de själva och åklagaren överklagat domen ändrades straffet i januari 2018 till avrättning.

En kvinnlig medbrottsling dömdes samtidigt till tolv års fängelse. De hade alla varit inblandade i en händelse i Minsk 16 december 2015.

Kvinnan hade tidigare levt med en man och en annan kvinna – där mannen hade en intim relation med dem båda – men sedan körts ut ur bostaden. Av svartsjuka ville hon få bort den kvarvarande kvinnan i hopp om att få mannen åter och försökte först leja en person som skulle kidnappa kvinnan. Denne tog betalt men utförde aldrig uppdraget.

I stället lejde hon då de två sågverksarbetarna Zjylnikau och Sucharka och gav dem pengar för att misshandla kvinnan så att hon skulle hamna på sjukhus. På så vis skulle hon få en chans att återerövra sin tidigare sambo. Men i stället för att följa planen tog sig Zjylnikau och Sucharka berusade in i lägeheten och dödade paret med totalt över etthundrafyrtio knivhugg. Därefter försvann de med bostadens värdesaker.

Under utredningen upptäckte man att Zjylnikau och Sucharka dagen innan dessutom hade dödat en tidigare hyresvärd till Zjylnikau för att komma över tiotusen dollar.

Domen mot Zjylnikau har överklagats till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter och denna bad i december förra året Belarus att vänta med verkställandet tills man hunnit behandla ärendet. Men när Zjylnikaus advokat i dag skulle besöka sin klient i häktet meddelades att han blivit avrättad. Om Sucharka är inget känt, men praxis är att samtliga dödsdömda i samma mål avrättas samtidigt, så sannolikt är även han avrättad.

Belarusiska avrättningar meddelas inte i förväg och kropparna begravs på okänd plats. Avrättningarna verkställs med ett pistolskott i bakhuvudet.

Landet är det enda i Europa och även i det tidigare Sovjetunionen som fortfarande tillämpar dödsstraff, något som regelbundet kritiseras av omvärlden.

Källa: naviny.by 1, 2