Domstol i Svetlahorsk godkände utryckning

Juryj Ljasjenka i Svetlahorsk.
Juryj Ljasjenka i Svetlahorsk.

På onsdagen beslöt räjongdomstolen i Svetlahorsk att ambulansutryckningen mot rullstolsbundne Juryj Ljasjenkas ensamprotest i november var riktig. Fokus Vitryssland rapporterade om fallet i förra veckan.

Ljasjenka är inte nöjd med beslutet och tänker överklaga det, eftersom han anser att domstolen ignorerade det medicinska protokollet och andra bevis. Han varnar för att vem som helst snart kommer att kunna föras bort från gatan hursomhelst.

Hans version av det inträffade styrktes av journalisterna Kastus Zhjukouski och Larisa Sjtjirjakova. Enligt dem såg Ljasjenko frisk ut den aktuella dagen och klagade inte på dålig hälsa. Ändå dök en ambulans plötsligt dök upp och förde efter bara några sekunder bort honom. Utryckningspersonalen frågade inte vad han hette och undersökte inte hans puls eller blodtryck. De brydde sig inte heller om hans invändningar att han mådde bra och inte behövde någon hjälp.

Inför domstolen rättfärdigade de sitt agerande med att det varit bråttom att rädda Ljasjenka, och att de haft rätt att göra som de gjorde eftersom han befann sig på allmän plats. Man spelade inför rätten upp ett nödsamtal på telefon där en oidentifierad man sa: ”En invalid i rullstol mår dåligt på centrala torget, åk dit!” En vice överläkare som följt med ambulansen förklarade också sin inblandning med att detta varit en viktig utryckning.

Källa: Vjasna