EFJ uppmanar Ukraina att klarlägga journalistmord

Pavel Sjaramet.
Pavel Sjaramet.

Europeiska journalistfederationen uppmanar Ukraina att klarlägga mordet på den belarusiske journalisten Pavel Sjaramet i somras. Sjaramet var en av Lukasjenkas mest kända kritiker.

I hemlandet var Sjaramet känd som regimkritiker och grundare av nyhetssajten Belorusskij Partizan, en populär oberoende nyhetskälla om Belarus. I slutet av 90-talet samarbetade han med den då mördade kameramannen Zmitser Zavadsky. De två greps också i samband med ett reportage vid den litauiska gränsen och tillbringade en tid i fängelse.

Sjaramet var länge baserad i Ryssland – och arbetade för rysk tv – men hade på senare år blivit verksam i Ukraina vid tidningen Ukrainskaja Pravda. Det var när han befann sig i chefredaktörens bil, den 20 juli i år, som en bomb exploderade och dödade honom.

Den ukrainske riksåklagaren har tidigare sagt att huvudtesen är att Sjaramet dödades som hämnd för sitt arbete. Även om det från officiellt håll sagts att utredningen går framåt har inga konkreta detaljer offentliggjorts under de senaste månaderna.

I dag 2 november har utlysts till ”Internationella dagen för att stoppa straffrihet för brott mot journalister”. Europeiska journalistfederationen går därför ut på Twitter och uppmanar Ukraina att klarlägga vem som beordrade mordet på Pavel Sjaramet. I en snarlik tweet uppmarnar man även Ryssland att komma tillrätta med mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006.

Källa: Belorusskij Partizan, Twitter