Ekonomiska sanktioner förbereds

EU:s utrikesministrar har kommit överens om att förbereda nya sanktioner mot den belarusiska regimen, meddelade i går unionens utrikespolitiske representant Josep Borrell.

I första hand handlar det om en breddning av de riktade sanktionerna mot individuella företrädare för regimen.

Just nu omfattas 59 personer av sådana sanktioner, det vill säga inreseförbud och frysande av eventuella tillgångar i EU. Alla utom fyra (ansvariga för de politiska försvinnandena 1999-2000) är nytillkomna på sanktionslistan. En del av dem har dock stått med där förut – innan tidigare sanktioner av samma slag hävdes för fem år sedan. Dessförinnan hade över tvåhundra personer omfattats av dem.

EU signalerar dock att man nu vill gå längre och införa även ekonomiska sanktioner. Borrell förklarade i går att inte bara individer utan även institutioner och ”firmor” (företag) skulle stå i fokus för ett framtida nytt förslag till vidgade sanktioner. Detta är också något som den landsflyktiga förmodade valvinnaren Svjatlana Tsichanouskaja har efterlyst.

Huruvida enighet kommer att uppnås bland EU-länderna att ställa sig bakom ett förslag om ekonomiska sanktioner när det väl föreligger är oklart. Cypern blockerade länge de riktade sanktioner som införts efter valet.

Förslaget väntas rikta in sig på två måltavlor. Den ena är de regimnära affärsmän som ibland kallas ”Lukasjenkas plånböcker”. Den andra är det närmaste en naturresurssektor som Belarus har: gruvföretaget Belaruskalij i Salihorsk och oljeraffinaderierna i Navapolatsk och Mazyr.