Enmansprotest stoppades med ambulansutryckning

Juryj Ljasjenka mådde inte alls dåligt när ambulanspersonalen stoppade hans enmansdemonstration.
Juryj Ljasjenka mådde inte alls dåligt när ambulansen stoppade hans demonstration.

I Svetlahorsk pågår domstolsförhandling om ännu ett fall där sjukvården missbrukats i politiska syften. Det var den 25:e november förra året som rullstolsbundne Juryj Ljasjenka skulle genomföra en enmansdemonstration, då han plötsligt fördes bort av ambulans.

Ljasjenka befann sig på stadens centrala torg – utanför räjongstyrelsens byggnad – och skulle på egen hand demonstrera för funktionshindrades rättigheter. Men knappt hann han veckla ut sitt plakat innan en ambulans kom farande och körde iväg med honom till sjukhus. Väl framme gav man Ljasjenka flera injektioner. Sedan kom en polisman och skrev anmälan mot honom för att ha demonstrerat utan tillstånd. Händelsen bevittnades av bland andra Kastus Zjukouski som inför rätten menade att den såg ut som en kidnappning.

Juryj Ljasjenka har försökt få klarhet i varför han utsattes för sådan kränkande behandling. Hans klagomål till länsstyrelsens sjukvårdsförvaltning och till sjukvårdsministeriet har inte gett honom svar. Sedan april pågår därför en domstolsprocess. Inför rätten spelades ett inspelat telefonsamtal upp där en okänd man uppmanar ambulansen att åka och hjälpa en rullstolsbunden man som mår dåligt men i övrigt tycks bevisläget oklart.

Nyligen rapporterade Fokus Vitryssland om Valjantsin Kavaltjuk från Ivatsevitjy, som spärrades in på mentalsjukhus för sina klagomål till olika myndigheter.

Källa: Vjasna