Eskalerande migrantkris

Situationen med migranter vid den belarusisk-litauiska gränsen blir alltmer ansträngd. Efter att litauiska gränsvakter börjat tvinga tillbaka migranterna över gränsen med våld, uppger nu belarusiska myndigheter att en av dem avlidit.

En allmän ökning av migrantströmmen till EU märktes under våren och början av sommaren, däribland över den litauisk-belarusiska gränsen. Litauen anklagade Belarus för att avsiktligt använda migrationen som ”hybridvapen”. Belarusiska gränsmyndigheter förnekade detta men landets diktator Aljaksandr Lukasjenka hade i ett tal 26 maj antytt att man faktiskt skulle sluta stoppa migranterna från att korsa gränsen. Detta då Litauen går i spetsen för de europeiska sanktioner som i olika omgångar har införts mot Belarus.

Uttalandet uppmärksammades i framförallt Irak varifrån många nu flyger till Minsk för att ta sig in i EU till fots över gränsen till Litauen. Omkring fyratusen migranter ska hittills ha gripits av Litauen, som saknar kapacitet att hantera situationen. Landet har bett EU om hjälp och fått viss förstärkning från den europeiska gränsmyndigheten Frontex.

De spartanska tältläger migranterna inkvarterats i har lett till missnöje och ordningsproblem, liksom även protester från lokalbefolkningens sida mot att behöva ha migrantläger i närheten.

Litauen har beslutat att skicka tillbaka människor som försöker korsa gränsen, om nödvändigt med tvång. Belarusiska media har därefter publicerat intervjuer med migranter som säger sig ha utsatts för elchockspistoler och slag med gevärskolvar för att tvingas tillbaka till Belarus. Och i dag rapporteras alltså en av de tillbakatvingade migranterna ha avlidit av sina skador.