EU lindrar Belarussanktioner

sjadryna 2
Hanna Sjadryna

EU:s ministerråd beslöt den 29 maj att plocka bort Hanna Sjadryna från sin sanktionslista över personer som bär ansvar för grova människorättsbrott i Belarus (Vitryssland). Två företag med koppling till en av president Lukasjenkas främsta finansiärer, Uladzimir Peftsijev, togs också bort från listan. Utrikeschefen Catherine Ashtons pressekreterare Maja Kocijancic vill inte ge någon detaljerad förklaring till beslutet.

– EU:s ministerråd omprövar regelbundet de lagar och förordningar som gäller relationen till belarusiska statstjänstemän och företag. Nu beslöt man att det gentemot en person och två företag inte längre var befogat att ha kvar de beslutade restriktionerna, säger Kocijancic som dock inte vill tala om på vilka grunder beslutet fattats.

Hanna Sjadryna var tidigare vice chefredaktör på den regimlojala tidningen Sovetskaja Belarussija. Hon fördes upp på EU:s sanktionslista i början av 2011, mot bakgrund av tidningens partiska rapportering inför presidentvalet i december 2010.

De två företag som nu undantagits från EU-sanktionerna är spritbolaget Akvadziv och spelbolaget Sport-pary. Anledningen till att sanktionerna lyfts lär vara att Uladzimir Peftsijev, en av de affärsmän som sägs ge ett viktigt finansiellt stöd till president Lukasjenka och därför själv föremål för sanktioner, sålt sina andelar i de aktuella företagen. Samtidigt förekommer spekulationer om att dessa försäljningar egentligen bara är papperskonstruktioner och att Peftsijev i själva verket fortsätter kontrollera bolagen.

labkovitj
Uladzimir Labkovitj

En av människorättsorganisationen Vjasnas ledande företrädare – Uladzimir Labkovitj – är kritisk:

– Jag anser det vara ett felaktigt beslut. De restriktioner som införts mot regimföreträdare i samband med valfusk och repression mot politiska motståndare bör finnas kvar, så länge det finns politiska fångar i landet. Att revidera sanktionslistan på detta sätt är liktydigt med att visa svaghet inför Lukasjenka-regimen. Det kan bara försämra människorättssituationen i Belarus, säger Labkovitj.

Källa: European Radio for Belarus och Chartyja97