EU vill inte dra röd linje mot Minsk

Chefen för EU-kontoret i Belarus, Andrea Wiktorin, vill inte dra en röd linje mot Lukasjenka. Men hon säger att man från EU:s sida noga följer vad som händer i olika rättsfall.

Enligt Wiktorin fortsätter EU sitt ”kritiska engagemang” gentemot regimen i Minsk, och kommer att fortsätta ”tala om mänskliga rättigheter”.

– Men ibland är det bättre att göra det i direkta samtal och inte publikt, säger hon.

Kommentaren fälldes i kulisserna till ett möte där både företrädare för det belarusiska utrikesministeriet och inhemska människorättsförsvarare deltog, uppger nyhetssajten tut.by.

Wiktorin bekräftade också att EU inte planerar några nya åtgärder i samband med vårens nedslag mot demonstrationer och gripanden av oppositionella.

– Det betyder att vi följer situationen uppmärksamt och rör oss stegvis, säger hon. Pågående projekt fortsätter. Men vårt samarbete är inte bara finansiellt stöd utan även gemensamma värderingar. Om vi talar om rättstaten så vill jag se hur vissa brottsutredningar utvecklas, hur rättegångarna blir och vad de får för resultat.

På en följdfråga om hon syftar på fallet med den ”Vita legionen” svarar Wiktorin att det är ett exempel. Men på frågan om det finns några röda linjer som de belarusiska myndigheterna inte får korsa svarar hon:

– Jag tycker inte om att tala om röda linjer och vill inte se värstascenarier. Om något händer kommer jag att kommentera det, liksom även EU. Och nu avvaktar vi vad som ska hända.

Källa: tut.by