Europarådet fördömer dödsdom

En överklagan från den dödsdömde Aljaksandr Asipovitj avslogs i måndags av Högsta domstolen i Belarus. Europarådets parlamentariska församling fördömer nu beslutet.

36-årige Asipovitj dömdes i januari av den regionala domstolen i Mahiljous län till döden för ett dubbelmord begått förra sommaren under särskilt försvårande omständigheter. Efter en utekväll hade han tillsammans med två berusade kvinnor begett sig till sin mors lägenhet som han disponerade. Där hade de fortsatt att dricka och hamnat i gräl. Kvinnorna sökte skydd i badrummet och ringde polisen, men uppgav fel adress.

När polisen väl infann sig hade Asipovitj redan dödat kvinnorna med en kniv och en hammare och ska ha varit i färd med att börja stycka deras kroppar för att gömma dem.

Dödsdomen kritiserades av EU och av Europarådets generalsekreterares presstalesman.

Asipovitj överklagade den till Högsta domstolen där han ville att brottsbeskrivningen skulle ändras till ”mord genom överträdande av nödvärnsrätt”. I måndags avslogs han begäran och han kommer alltså att avrättas.

Nu ansluter sig Europarådets parlamentariska församling genom ett officiellt uttalande till kritiken:

”Detta utslag är en besvikelse”, står det i uttalandet, ”eftersom det visar att trots vissa tecken på att den rör sig mot ett avskaffande fortsätter den belarusiska parten att tillämpa dödsstraffet. Dessutom har, enlig vissa människorättsförsvarares uppfattning, Asipovs rätt till en rättvis rättegång inte iakttagits under den straffrättsliga processen.”

Och vidare:

”Vi ställer oss återigen klart och tydligt emot varje dödsdom som utfärdas av belarusiska domstolar. Dödsstraffet är ett grymt och omänskligt straff som inte längre är acceptabelt i Europa. Vi vänder oss återigen till Belarus myndigheter med en uppmaning att utan dröjsmål införa ett moratorium för dödsstraffet och att avskaffa det de-facto och de-jure.”

Aljaksandr Asipovitj är alkoholiserad men hade under tiden före dubbelmordet arbetat som fönstermontör. Han har tidigare tillbringat totalt tolv år i fängelse för stöld, rån pch en tidigare dödsmisshandel. Kvinnorna var tidigare dömda för mindre stöldförseelser och fylleri på allmän plats.

Förra året avrättades såvitt känt fyra personer i Belarus. Ytterligare minst två personer förutom Asipovitj inväntar för närvarande sin avrättning.

Källa: Vjasna