Experter väntar sig inte ny Belaruspolitik med Trump

Donald Trump vann presidentvalet i USA.
Donald Trump vann presidentvalet i USA.

Hur USA:s blivande president Donald Trumps utrikespolitik i praktiken kommer att se ut vet ingen, men inget talar på kort sikt för någon förändring i relationen till Belarus. Det menar den politiske analytikern Valer Karbalevitj.

Dels är Belarus knappast högsta prioritet i utrikespolitiken när Trump övertar presidentposten. Dels regleras förhållandet delvis i lag, den så kallade Belarus Democracy Act som antogs 2004 under George W. Bush tid på posten. Dessutom finns sanktioner som för närvarande är frysta. Karbalevitj tror inte Trump kommer att röra sig utanför de ramarna inom den närmsta tiden.

När det gäller Trumps uttalanden om att försonas med Ryssland så påminner Karbalevitj om Obamaadministrationens initiativ i samma riktning under dess första år. Oavsett egen inställning tvingas varje amerikansk administration att reagera på den ryska politiken, inklusive den som gäller Rysslands närområde. Det har den ukrainska konflikten visat, menar han.

Även analytikern Andrej Fedarau ger uttryck för en liknande uppfattning. Det enda som enligt honom skulle kunna leda till ett ytterligare närmande mellan USA och Lukasjenkaregimen är om USA:s förhållande till Ryssland kraftigt försämras ytterligare.

Källa: Belapan