Få marknadshandlare beredda att demonstrera

Anatol Ljabedzka (till höger) uppmanade marknadshandlarna att inte vara rädda att engagera sig politiskt.
Anatol Ljabedzka (till höger) uppmanade marknadshandlarna att inte vara rädda att engagera sig politiskt.

Uppemot ett trettiotal personer anslöt i dag till ett protestmöte i försvar av marknadshandlarna, anordnat av oppositionspolitikern Anatol Ljabedzka.

Marknadshandlarna, som utgör ett par hundratusen av Belarus tio miljoner invånare, har genom åren varit den samhällsgrupp som mest aktivt försvarat sina intressen i det auktoritära landet. Så sent som i förra veckan samlades 1500 av dem i Minsk för att diskutera vad man kan göra åt det låsta läget efter att presidentdekret 222 vid årsskiftet trädde i kraft.

Som Fokus Vitryssland tidigare rapporterat tvingar dekretet handlarna att uppvisa ursprungsdokumentation på sina varor, något som är omöjligt – eftersom äkta papper inte går att uppbringa i Ryssland där de köper in sina lager.

Någon klar strategi bestämdes inte vid förra veckans möte, som ordnades av marknadshandlarnas intresseorganisation Perspektiva. Organisationens ordförande Anatol Sjumtjenka lyfte tanken på en namninsamling som möjlig väg framåt men avfärdade ett förslag från organisationens Razams Aljaksandr Makajeu att demonstrera för sina rättigheter. Makajeu kördes till och med ut från mötet.

Samtidigt tog oppositionspolitikern Anatol Ljabedzka, ordförande i Förenade medborgarpartiet, initiativ till ett protestmöte för marknadshandlarna som genomfördes i dag klockan tolv belarusisk tid. Men till mötet anslöt inte mer än ett trettiotal personer, däribland Makajeu Ljabedzka uppmanade i sitt tal marknadshandlarna att inte vara rädda för att ge sig in i politiken, och att inte tro att något annat än påtryckningar kan ha effekt på Lukasjenkaregimen. Mötet avslutades med att en kravlista lämnades in till regeringen.

Polisen stoppade inte själva mötet men upprättade efteråt anmälningar mot Ljabedzka, Makajeu och en annan person, vilka sannolikt kommer att bötfällas.

Källa: Belpartizan