Fabrik spolar fackligt aktiva arbetare i Babrujsk

Michail Kavalkou
Michail Kavalkou leder den fria fackföreningen på traktordelsfabriken i Babrujsk.

På traktordels- och aggregatfabriken i Babrujsk pågår en hård kamp mellan Fria belarusiska fackförbundet (SPB) och fabriksdirektören Aljaksandr Ahranovitj.

Fackets arbetsplatsavdelning har under det senaste året organiserat en hungerstrejk och initierat en process om ersättningsnivåer, som man vunnit i domstol. Fabriksdirektören Ahranovitj, som även är ledamot i länsfullmäktige, svarar med att inte förlänga anställningskontrakten för fackföreningens aktivare medlemmar. Tidsbestämda kontrakt är regel i Belarus, vilket underlättar för arbetsgivare som vill slippa obekväma medarbetare.

Hittills har åtminstone sju medlemmar av det fria facket på fabriken drabbats av detta. I ett av uppsägningsfallen – lastaren Viktar Asipau – har facket tagit strid i domstol men förlorat. Några nya försök är inte aktuella. I det fallet, liksom när det gäller de två arbetare som nu förlorar arbetet – Aljaksandr Varankin och Aljaksandr Hramyka – har både närmsta chef och arbetskamrater stått upp för de drabbade, men till ingen nytta.

Det fria fackets arbetsplatsordförande Michail Kavalkou menar att avskedandena inte bara drabbar de direkt berörda, utan även går ut över produktionen. Ytterligare tre väntar nu på att avskedas, berättar han. Bland dem finns Mikalaj Zjybul som fick höra att hans uppsägning handlade om ”optimisering av antalet anställda”.

– Samtidigt sitter det annonser om jobb vid fabriken på varenda pelare, säger Kavalkou. Nu har man till exempel i stället för en av de uppsagda anställt en person som tre gånger har fått sparken för fylleri!

Källor: spring96.org 1, 2