Fackekonom släppt ur häkte

Fackföreningsmannen Ihar Komlik, som anklagas för grovt skattebrott, släpptes i går ur häkte. Men han är fortsatt belagd med reseförbud.

Ihar Komlik greps och häktades i början av augusti. Han är ekonomiansvarig i det oberoende och regimkritiska Radioelektroniska fackförbundet, och ordförande i dess Minskavdelning. Förbundet spelade en aktiv roll i vårvinterns omfattande protester mot president Lukasjenkas så kallade parasitdekret. Inhemska människorättsförsvarare ser detta som förklaringen till att han häktades och har erkänt honom som politisk fånge.

Även stora internationella fackförbund har uttalat stöd för Komlik.

Officiellt är han dock jämte förbundsordföranden Henadz Fjadynitj misstänkt för grovt skattebrott. Enligt Statliga kontrollkommissionen, en polisiär revisionsmyndighet, har de två i förbundets namn men för personlig vinning öppnat konton utomlands.

Straffet för grovt skattebrott är upp till sju års fängelse.

Uppenbarligen är kontonas verkliga syfte att kunna ta emot utländska bidrag, något som av FN betraktas som fullt legitimt men som motarbetas av den belarusiska regimen.

Fallet liknar det som hände när människorättsorganisationen Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski fängslades 2011-2014. Bjaljatski var också jämte Fjadynitj och Komliks hustru en av dem som mötte honom när han i går kom ut ur Valadarkahäktet i Minsk.

I en videofilmad kommentar utanför häktet säger Komlik att han under de två månaderna där vägrat svara på utredarnas frågor och att han nu ser fram emot att kunna fortsätta sitt arbete.

Källa: Vjasna