Fängelsedomar i Tsichanouski-fallet

Två, tre och ett halvt respektive fyra års fängelse blev straffen för Dzmitryj Furmanau, Jauhen Raznitjenka och Uladzimir Kniha. De stod åtalade för den incident i Hrodna 29 maj förra året då även Siarhej Tsichanouski greps.

Rättegången har pågått i Hrodna sedan i januari mot de tre som av inhemska människorättsförsvarare erkänts som politiska fångar. Domarna mot dem föll i går och motsvarade åklagarens yrkande.

Samtliga anklagades för att aktivt ha deltagit i en allvarlig ordningsstörning, enligt strafflagens paragraf 342. Reznitjenka och Kniha anklagades därutöver för våld mot tjänsteman enligt paragraf 364. Förutom fängelsestraffens ska de två senare betala tusen rubel (drygt tretusen kronor) i moralisk kompensation till de två drabbade polismännen.

I sina slutpläderingar protesterade de åtalade mot hela rättegången. Furmanau talade på belarusiska om att landets rättssystem var ”bankrutt”, om ett kommande maktskifte, och avslutade med en dikt från 1976 om det svåra men nödvändiga i att stå upp för sitt land. Raznitjenka menade att någon annan hade knuffat och slagit en av polismännen och vädjade till medkänsla med hans familj som nu måste klara sig utan hans inkomst. Han grät när han nämnde sina föräldrar. Både han och Kniha, som var mycket kort i sin plädering, hänvisade till att hela händelsen var en planerad provokation iscensatt av en kvinna som inte hade kallats som vittne till rättegången.

Kvinnan, som påstridigt förföljde Siarhej Tsichanouski under torgmötet 29 maj förra året och därefter ledde de två poliserna till honom, identifierades i efterhand av oberoende medier som en prostituerad från Minsk. Hon har själv senare antytt att hon lejdes av Ryssland för sin insats.

Siarhej Tsichanouski väntar fortfarande i häktet på sin rättegång. Hans hustru Svjatlana, som övertog rollen som oppositionsledare, befinner sig i exil i Vilnius och betraktas i väst som en legitim företrädare för det belarusiska folket. Efter att ha stått i centrum för höstens enorma protester driver hon och hennes medarbetare nu på för skärpta sanktioner mot den belarusiska regimen, även ekonomiska sådana.