Fängslad aktivist hungerstrejkar

Aktivisten Aljaksej Miljukou, som sitter i fängelse på tveksamma grunder, har inlett en hungerstrejk mot villkoren i fängelset.

Detta meddelar hans far, bloggaren Aleg Zjalnou i Babrujsk, och menar att Aljaksej behandlas illa i fängelset för att hämnas på fadern för bloggandet.

Zjalnou brukar filma myndighetsföreträdare när de begår fel och lägga ut filmerna på nätet. Upptakten till Miljukovs fängelsevistelse var en sådan aktion som far och son genomförde tillsammans 2013. Aktionen riktade sig mot att poliser körde och parkerade på gångbanan intill domstolsbyggnaden trots att det fanns parkeringsplatser på andra sidan byggnaden.

De ställde sig i vägen för en polisbil och försökte anmäla polismannen för trafikförseelsen.

I stället fann de sig indragna i en muntlig konflikt med dennes kollegor. Dessa förde med sig far och son in i byggnaden för att upprätta en anmälan mot dem, men väl innanför dörrarna övergick konflikten i våld. Miljukou påstås ha slagit till en polisman så att han fick hjärnskakning. På en videoinspelning syns far och son nedbrottade på golvet med armarna uppböjda bakom ryggen.

För detta dömdes Miljukou senare att ersätta polismannen med motsvarande 35000 kronor och att tillbringa tre år på korrektionsanstalt. Det innebär att man bor på en förläggning men kan släppas ut för att gå till ett arbete eller uträtta andra ärenden.

Efter ett drygt halvår på korrektionsanstalten anklagades Miljukou för att ha brutit mot reglerna och dömdes att tillbringa ett år i vanlig fängelse.

Till grund för detta låg påstådda episoder som att han lämnat mobilen på laddning i cellen utan tillsyn – vilket alla enligt Miljukov brukade göra – och att han försummat att städa och raka sig. Enligt Miljukou var dessa disciplinanmärkningar godtyckligt påhittade efter att anstaltsmedarbetarna av olika anledningar hade stört sig på honom.

I fängelset har Miljukou erhållit totalt 16 olika disciplinanmärkningar, och enligt hans far försöker personalen ständigt provocera fram gräl med honom. Fadern befarar att man på så vis vill lägga en grund för att döma Miljukou för brott mot fängelsedisciplinen – vilket kan ge ytterligare tid i fängelset.

Källor: Bobrujskij Kurjer, Vjasna