Fängslade chefer skickas att basa för lantbruket

Viktar Chadasivitj har sluppit ur fängelset för att leda mjölkproduktionen vid Lipouka.
Viktar Chadasivitj har sluppit ur fängelset för att leda mjölkproduktionen vid Lipouka.

Förre köttfabriksdirektören Viktar Chadasevitj som i våras dömdes till två års fängelse, höga böter – och förbjöds att under en period av tre år inneha arbetsledande befattningar – har oväntat utnämnts till chef för ett lantbruk.

Som Fokus Vitryssland då rapporterade dömdes Chadasevitj till ett oproportionerligt hårt straff för att ha försnillat mat han skulle ha till sin nyårsfest. Men nu har han oväntat blivit chef för lantbruket Lipouka i Chotsimskräjongen. Lipouka har enligt uppgift omkring 140 anställda och producerar mjölk och spannmål.

Hur detta är rättsligt möjligt framgår inte, men sannolikt rör det sig om en villkorad amnesti från president Lukasjenka. På senare tid har också en liknande affär gällande en tidigare vice riksåklagare rönt mycket uppmärksamhet.

Åklagaren, Aljaksandr Archipau, dömdes 2014 till sex års fängelse för mutbrott. Rättsprocessen var höljd i sekretess men enligt president Lukasjenka skulle Archipau ha fått utredningen av en dödsolycka nedlagd för en ersättning om 20 gram guld och en flaska konjak. Nyligen blev det dock känt att Archipau släppts ut ur fängelset och skickats som chef till kolchosen Petrovitji omfattande nio byar.

Källa: Vjasna