Far och son Kuznetjyk kvar på ambassad

Vladislau och Vital Kuznetjyk som 11 september sökte skydd på Sveriges ambassad i Minsk är fortfarande kvar där – efter fem månader. Sverige skulle kunna försöka hjälpa dem till litauiska eller polska gränsen, menar Östgruppens Martin Uggla.

Far och son, 29 respektive 47 år gamla, tog sig över stängslet till ambassadens gård i hopp om att få asyl.

Föregående söndag, 6 september, hade de deltagit i eftervalsprotester i hemstaden Vitsebsk. I en tumultartad situation såg sonen Vladislau hur hans far Vital hade hamnat på marken och utsattes för polisens batongslag och pepparsprej. Han ska då ha tagit initiativ till en lyckad fritagning av fadern.

På en video från tillfället som fick spridning på internet syns hur en uppretad folkmassa tvingar bort poliserna från Vital Kuznetjnyk.

Därefter höll sig far och son undan några dagar och sökte sig sedan alltså till Sveriges ambassad i Minsk. Situationen fick snabbt stor uppmärksamhet och på gatan utanför syntes både kravallpolis och civilklädda poliser. De kunde dock inte ge sig in på svenskt territorium för att gripa de två männen.

Ambassadpersonalen försåg dem med mat och dryck och satte dem i förbindelse med FN, som förklarade att ingen utländsk ambassad i Minsk kan ge dem asyl. Sådan måste normalt sökas i landet man vill få asyl till.

Därefter har dödläget alltså fortsatt ända till i dag och ser ut att fortsätta på obestämd tid. FN:s kommitté mot tortyr har nämligen bett Sverige att garantera Vitals och Vladislaus säkerhet.

De har därför försetts med ett rum att bo i på ambassaden. Där fördriver de dagarna med att läsa nyheter, titta på tv-serier och träna. De har tillgång till vattenkokare, tvättmaskin och mikrovågsugn – maten får de färdiglagad och värmer i mikrovågsugnen.

I Vitsebsk har de lämnat sina anhöriga och sin affärsverksamhet, de har tidigare drivit flera butiker med damkläder. De anhöriga uppges stödja deras försök att komma undan polisen. Myndigheterna anklagar dem för våld mot tjänsteman. Flera fängelsestraff har på sistone dömts ut mot andra protesterande för liknande brott.

Östgruppens ordförande Martin Uggla säger i en kommentar till den ryska nyhetssajten Meduza att de svenska diplomaterna självklart inte vill lämna ut männen till den belarusiska polisen, men inte heller skapa en situation där fler personer börjar söka sig till ambassaden för att be om asyl.

Han menar också att diplomaterna skulle kunna eskortera männen till Litauens eller Polens gräns eller försöka utverka garantier från belarusiska myndigheter om att de inte kommer att gripas.

– Jag tror inte att Sveriges ambassad någonsin kommer att köra ut dem utan sådana säkerhetsgarantier, säger han, för det skulle utlösa allvarlig kritik här i Sverige.