Fler antikrigsaktioner i Belarus

Även på måndagskvällen ägde mindre belarusiska protester rum mot Rysslands invasion av Ukraina. Åtminstone ett sextiotal personer rapporteras ha gripits.

Omfattningen av de första belarusiska antikrigsmanifestationerna på söndagen – som kom att överskugga den folkomröstning som hölls samma dag – var svåra att bedöma. Den oppositionella Telegramkanalen @motolkohelp som är kopplad till Svjatlana Tsichanouskaja talade om sjuttiotusen deltagare över hela landet. Den största enskilda samlingen utanför den belarusiska generalstaben omfattade dock inte mer än ett par hundra personer. Omkring åttahundra personer ska dock ha gripits.

Samtidigt visade videoinspelningar hur demonstranter i Minsk möttes av tutande bilar, vilket indikerar att protesten stöds av många fler än dem som deltog i den.

Svjatlana Tsichanouskaja manade då också till nya protester utanför järnvägsstationer på måndagskvällen. Dessa tycks ha blivit betydligt mindre än söndagens. Polisen rapporteras ha kraftsamlat och människorättsorganisationen Vjasna har nu identifierat ett sextiotal gripna i Minsk.

Parallellt med de öppna manifestationerna – de första påtagliga gatuprotesterna på över ett år – har initiativet ByPol inlett direkta aktioner mot det belarusiska järnvägsnätet inom ramen för sin ”Segerplan”. Bland annat ska man ha bränt upp två signalskåp. Det uppges att sådana och andra aktioner lett till störningar i transporten av ryska soldater i Belarus.

”Segerplanen” omfattar civila olydnads- och andra aktioner och är ett av två ben i Tsichanouskajas plan att störta Lukasjenka. Det andra benet är ”Arbetarrörelsen” med uppgift att organisera en landsomfattande strejk. Sedan krigsutbrottet i torsdags har drygt fyratusen nya personer anslutit sig till rörelsen och dess antal närmar sig nu tjugofyratusen. Tidigare har dock sagts att en kritisk massa för att verkligen inleda en strejk är 150000 anslutna.