Fler europeiska länder inför sanktioner

Ytterligare sju europeiska länder kommer att ansluta sig till EU:s sanktionspolitik riktad mot den belarusiska (vitryska) regimen. Det meddelade EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, i ett uttalande nyligen. Det handlar om Kroatien, Makedonien, Montenegro, Island, Serbien, Albanien och Liechtenstein som har åtagit sig att införa motsvarande nationella sanktioner mot de ansvariga för den politiska repressionen i Belarus. Catherine Ashton välkomnade beslutet.

Andrej Savinych, pressekreterare på det belarusiska utrikesministeriet.

Det belarusiska utrikesministeriets å sin sida beklagade det inträffade:
– Det är uppenbart att det rör sig om lojalitetsyttringar mot maktens centrum, som kräver det av dem och är beredd att belöna dem för det, förklarade ministeriets talesperson Andrej Savinych, och tillade:

– Sanktionspolitiken är utsiktslös, den sår misstro och är ett praktiskt hinder för att enas i omstridda frågor.

Den 23 mars satte EU:s ministerråd upp 29 företag och 12 nya personer på den gemensamma sanktionslistan – vilket blev inledningen till ett diplomatiskt storbråk parterna emellan. Till svar utvisade Belarus bland annat flera diplomater och införde ett utreseförbud mot ett stort antal belarusiska regimkritiker.

För närvarande är det ca 240 personer som är föremål för EU:s sanktioner. De bedöms vara ytterst ansvariga för det förtryck som drabbar oliktänkande i landet och de tillåts därför inte resa in i EU eller hantera eventuella ekonomiska tillgångar i Europa.

Källa: Chartyja 97