Fler irakier återbördade

Två plan från Iraqi Airways lyfte i går från Minsk till Erbil med över sexhundra migranter som valt att frivilligt återvända hem. Antalet återbördade migranter överstiger därmed tusen.

I förra veckan flögs 431 migranter hem av Irak och i början av denna vecka rapporterades Belarus ha återbördat ytterligare något hundratal.

Belarus uppgav i förra veckan att det då fanns omkring sjutusen migranter i landet varav tvåtusen i den förläggning i en lagerlokal som ersatt det improviserade lägret vid polska gränsen. Från EU-håll uppskattas migranterna dock vara hela femtontusen till antalet. En EU-tjänsteman menade dock att man lyckats stoppa tillflödet till Belarus.

Aljaksandr Lukasjenka besökte i dag migrantförläggningen vid gränsen och talade med och inför migranterna. Han sa att Angela Merkel under förra veckans två telefonsamtal med honom varit öppen för att ta emot de tvåtusen där, men att Polen blockerar en sådan lösning.

Lukasjenka sa också att han fortsatt skulle fortsätta stödja migranterna oavsett hur de vill göra framöver.

I ett fotoreportage om de migranter som befinner sig i Minsk uppges att de flesta inte längre hoppas kunna ta sig vidare utan är inställda på att återvända hem igen.

Den vanligen välunderrättade Radio Liberty-korrespondenten Rikard Jozwiak i Bryssel meddelade i dag att ett femte sanktionspaket mot Belarus, relatierat till Lukasjenkas ”migrantattack”, kommer att antas av ministerrådet nu på onsdag 1 december. 28 fysiska och juridiska personer finns enligt Jozwiak med på den nya listan.