FN-råd diskuterar Belarus

På onsdag avhandlas Belarus under FN:s människorättsråds pågående 35:e session. Högkommissarien för mänskliga rättigheter Zeid Raad al-Hussein kritiserade i sitt inledningsanförande landet för bristande samarbetsvilja.

Kritiken handlade om Belarus vägran att erkänna FN:s särskilda människorättsrapportör. Samma kritik riktades i anförandet till ökända diktaturer som Nordkorea, Eritrea och Iran, men även till Israel.

Den särskilda rapportören för Belarus, ungraren Miklós Haraszti, har sammanställt en rapport som ska diskuteras av människorättsrådet på onsdag. Där tar han bland annat upp massgripandena av demonstranter i våras och rekommenderar en förlängning av sitt eget mandat.

Haraszti är universitetsprofessor och har arbetat med demokratifrågor sedan Östblockets upplösning. Dessförinnan ingick han i den ungerska demokratirörelsen.

Inför rådets möte har belarusiska och internationella människorättsorganisationer också träffat rådsmedlemmarna och lobbat för ett förlängt mandat åt Haraszti. FIDH, Internationella federationen för mänskliga rättigheter, står bakom önskemålet. Förutom massarresteringarna av demonstranter, uppkomsten av nya politiska fångar, samt ökad tillämpning av dödsstraffet motiverar man det med razzian mot och gripandet av människorättsorganisationen Vjasnas medarbetare inför demonstrationen 25 mars.

Även ur FIDH:s perspektiv befinner sig Belarus i tveksamt sällskap. De tre länder man vill prioritera omfattar förutom Belarus även Kongo-Kinshasa och Burundi.

Källa: Vjasna 1, 2