FN: Vi vill fortsätta samarbetet

FN:s kontor i Minsk är inställt på att fortsätta samarbetet med både myndigheter och civilsamhälle, sa dess chef i ett pressmeddelande i går. Detta efter att kontoret dagen innan anklagats för illegalt stöd till demonstranter i förra höstens proteströrelse.

Anklagelsen har bäring på två gripanden som gjordes i början av februari. Det var den rullstolsbundne Siarhej Drazdouski och Aleh Grableuski, chef respektive jurist i en organisation för funktionshindrades rättigheter som anklagades för bedrägeri. Drazdouski sattes i husarrest med kommunikationsförbud och Grableuski i häkte. Båda erkändes av inhemska människorättsorganisationer som politiska fångar. I slutet av juli mildrades Drazdouskis husarrest till reseförbud och även Grableuski släpptes ut ur häktet.

Vad de egentligen anklagades för har varit svårt att utröna eftersom deras advokater belades med yppandeförbud. Det var dock känt att de hade medverkat vid protestaktionerna förra hösten, där bland andra just rörelsehindrade demonstrerade tillsammans. De ska också ha gett råd om advokathjälp till både rörelsehindrade och andra demonstranter. Drazdouski skrev själv innan gripandet på sociala medier att just detta föranledde myndigheternas intresse för dem. Det blev också känt att FN-personal förhördes i fallet.

I förrgår gick så Belarus representation vid FN i Geneve ut offentligt och anklagade FN:s representationskontor för att ha initierat och medverkat i det påstådda bedrägeriet.

Enligt den belarusiska staten har FN-kontoret använt pengar avsedda för juridisk hjälp åt funktionshindrade och offer för våld i närstående relationer, till advokathjälp åt demonstranter som inte alls ingår i dessa grupper. Till stöd för anklagelsen har fragment av filmade vittnesförhör med medarbetare på FN-kontoret visats i stats-tv. Totalt ska det inte ha handlat om några större summor, omkring femtiotusen kronor, till advokathjälp åt 23 olika personer.

I går kommenterade chefen för FN-kontoret i Minsk nyheten i ett pressmeddelande. ”FN håller kontakt med Belarus regering i denna fråga genom lämpliga juridiska och diplomatiska kanaler”, stod det där, liksom att man ”hoppas på fortsatt samarbete med de belarusiska myndigheterna och motsvarande samarbetspartners i civilsamhället”.

Drazdouskis organisation har funnits sedan 2010 och anses ha bidragit till att Belarus anslutit sig till FN:s konvention om funktionshindrades rättigheter. Den tvångsstängdes i somras inom ramen för den pågående masslikvideringen av civilsamhällesorganisationer.