Folkfrontens ledare gripen av KGB

Belarusiska folkfrontens ledare Ryhor Kastiusou har gripits av KGB, oklart varför. En tänkbar orsak är den förestående Tjernobylmarshen om två veckor.

64-årige Kastiusou befann sig i Sjklou. I går hade han kommit överens om att hjälpa sitt barnbarn med matematikstudierna. Det var när han inte svarade i telefon som hon varskodde andra anhöriga. Försök att nå honom per telefon från sjutiden på kvällen och framåt lyckades inte.

Vid halvtolv fick hans hustru så ett samtal från KGB som meddelade att Ryhor Kastiusou befann sig i deras högkvarter i Minsk och var misstänkt för brott. Vilket slags brott uppfattade varken hon eller svärsonen, som befann sig tillsammans med henne. Han begav sig till den lägenhet i Sjklou där Kastiusou befunnit sig men fann inga synliga tecken på någon husrannsakan i den. I dag på morgonen rapporteras även svärsonen ha gripits.

Belarusiska folkfronten är landets äldsta, och åtminstone tidigare även största, oppositionsparti. Det kom till redan under den sovjetiska perestrojkan under det sena 1980-talet. På senare år har det dock i likhet med den övriga traditionella oppositionen fört en tynande tillvaro, och märktes heller inte av mycket under den stora protestvågen efter valet i augusti. Dess symbol, den vit-röd-vita nationsflaggan, har dock kommit att bli en symbol även för denna nya proteströrelse.

Ryhor Kastiusou är också en av flera personer som står bakom en ansökan om demonstrationstillstånd 26 april. Denna dag brukar oppositionen genomföra sin traditionella Tjernobylmarsch, till minne av kärnkraftsolyckan 1986.

Frihetsdagen 25 mars, en annan traditionell demonstrationsdag, blev inte startskottet för en förnyad protestvåg under den begynnande våren. Kanske befarar myndigheterna att 26 april i stället kan bli det.