Förebyggande samtal i Svetlahorsk

Unga oppositionella varnas för att protestera under ett väntat Lukasjenkabesök i Svetlahorsk.

Sedan i måndags ringer polisens spaningsavdelning i Svetlahorsk runt till unga aktivister och kallar dem till samtal. Oroliga föräldrar vänder sig nu till människorättsförsvarare. Polisåtgärderna sätts i samband med en förestående invigning av en ny pappersmassafabrik, där det nu ryktas att president Aljaksandr Lukasjenka kommer att delta.

Fabriksprojektet har sedan starten väckt kritik från invånarna i Svetlahorsk och särskilt från byn Jakimava Slabada som ligger i stadens utkant. Enligt en miljörapport väntades utsläppen av flera skadliga ämnen överstiga tillåtna gränsvärden med upp till fem gånger.

2012 genomfördes en namninsamling mot projektet som ska ha undertecknats av mer än tiotusen personer. I en stad av Svetlahorsks storlek, med sextioniotusen invånare, är detta med belarusiska mått en mycket hög siffra.

Vid samma tid greps en grupp tillresta aktivister som hade tänkt protestera mot fabriken.

Även myndigheterna ska inledningsvis ha varit tveksamma till projektet. Officiellt hävdar man dock att miljöproblemen är lösta.

Fabriken är ett belarusiskt-kinesiskt samarbetsprojekt. Den har byggts av China CAMC Engineering Corporation som är inblandat i gruv- och industriprojekt i flera världsdelar. På sin hemsida länkar bolaget även till ett annat belarusiskt projekt, en enorm högteknologisk industripark två och en halv mil utanför Minsk som påstås komma att sysselsätta hundratjugotusen personer.

Kina är sedan länge en viktig samarbetspartner för den belarusiska regimen. Vid ett besök i Beijing i maj i år avhandlade Lukasjenka förutom handel och investeringar även militärteknologiskt samarbete samt gemensamma insatser mot politiska proteströrelser, så kallade färgrevolutioner.

Källor: Vjasna 1, 2, China CAMC Engineering