Förlängd arrest för Statkevitj

Oppositionspolitikern Mikola Statkevitj dömdes i går att tillbringa ytterligare fem dagar i administrativ arrest, som straff för protestmötet mot militärövningen Zapad för tre veckor sedan. Detta utöver de 15 dagar han avtjänar för en manifestation 3 juli. Eftersom Statkevitj greps 22 september betyder det att han släpps ut igen 12 oktober.

Protestmötet för tre veckor sedan, mot övningen Zapad-2017, riktade sig mot det militära samarbetet med ett revanschistiskt Ryssland och mot den tillfälliga närvaron av tretusen ryska soldater i Belarus. Mötet hölls på minnesdagen av slaget vid Orsja 1514 då det Litauiska storfurstendömet – i vilket det belarusiska området då ingick – vann över en här utskickad av Moskva.

Omkring tvåhundra deltagare slöt upp vid protesten som saknade tillstånd. Polisen lät den genomföras men har i efterhand identifierat flera deltagare och bland annat dömt före detta presidentkandidaten Uladzimir Njakljauej till sju dagars arrest.

En deltagare har bötfällts och ytterligare sex väntar på rättegång. Bland dessa finns flera kända regimmotståndare.

Njakljajeu, som kom ut i fredags, greps också i går på Minsks flygplats då han och hans hustru skulle på utlandssemester. Han släpptes dock efter en halvtimme och hann med planet.

Icke-relaterat till detta rapporterades under gårdagen om husrannsakningar mot aktivister i den anarkistiska rörelsen. Husrannsakningarna tros kunna ha samband med utredningen av skadegörelse mot en statlig reklamskärm i Ivatsevitji i somras. Denna var försedd med texten ”Lagens styrka ligger i dess verkställande” när någon satte eld på den med så kallade molotovcocktails. En videoinspelning av tilltaget cirkulerade sedan i sociala medier.

Källa: Vjasna 1, 2, 3