Första varningen för Fjadynitj

Fackföreningsledaren Henadz Fjadynitj, som avtjänar fyraårig husarrest, mottog i går sin första varning för disciplinbrott. Tre varningar kan göra att straffet omvandlas till fängelse.

Fjadynitj dömdes tillsammans med Ihar Komlik i augusti för skattebrott i samband med påstådda bidrag från utländska fackföreningar. Fjadynitj var då ordförande i det oberoende Radioelektroniska fackförbundet (REP) och Komlik i dess Minskorganisation. Båda fick fyra års frihetsbegränsning, i praktiken husarrest då de får gå till arbetet på vardagarna men måste hålla sig hemma på kvällar och helger.

De dömdes också att betala totalt tvåhundratusen kronor i skatt och förbjöds att inneha ledarskapsposter under fem år framåt.

Brottsutredningen, då över åttahundra fackmedlemmar förhördes av myndigheterna, har tolkats som en hämnd mot REP för dess aktiva roll i de så kallade parasitprotesterna för två år sedan.

Tre disciplinvarningar kan leda till att de förhållandevis lindriga straffvillkoren skärps. I går tilldelades Henadz Fjadynitj sin första varning, för att ha intagit alkohol – något han är förbjuden att göra under hela strafftiden.

– Stress gör att mitt blodtryck ofta stiger, förklarar han för sajten palitviazni.info. På arbetet i fredags visade blodtrycksmätaren 150-160, och på lördagen, som också var arbetsdag, steg trycket återigen till 160. Någon medicin fanns inte tillhanda, och kollegorna rådde mig att ta litet konjak. Så det gjorde jag. Och hemma väntade polisen.

Ett alkotest visade att han hade alkohol i blodet. I går onsdag, när han gick till polisstationen där han har regelbunden anmälningsplikt, fick han sin första officiella varning för att ha brutit mot straffregimen.

– De sa att ingen bryr sig om mitt hälsotillstånd och att reglerna är desamma för alla, konstaterar Fjadynitj.

Fjadynitjs efterträdare på ordförandeposten, Zinaida Michnjuk, befinner sig för närvarande i Stockholm där hon deltar i Östgruppens Belarusdagar. Till iöst.nu säger hon att detta är ännu ett exempel på de påtryckningar som riktas inte bara mot Fjadynitj, utan mot fackföreningsrörelsen i sin helhet.

Källa: palitviazni.info