Fortsatt dödläge vid polska gränsen

Läget vid den belarusisk-polska gränsen rapporterades under dagen vara i stort sett oförändrat. Det polska parlamentet antog dock en lag som gör att migranter som korsar gränsen illegalt kan tvångsavvisas och att man inte behöver ta emot någon asylansökan från dem.

Belarusiska och ryska fallskärmstrupper rapporteras i dag ha övat tillsammans i gränsområdet, varvid två ryska fallskärmssoldater dog då vinden hindrade deras skärmar från att vecklas ut. Som tidigare rapporterats patrullerar ryskt och belarusiskt stridsflyg längs gränserna mot EU och Ukraina. Detta efter att Polen förstärkt gränsbevakningen med ett stort antal soldater.

Turkiska myndigheter ska ha beslutat att stoppa medborgare i Irak, Syrien och Jemen från att köpa flygbiljetter till Belarus. Detta är i alla fall vad belarusiska Belavia uppger i ett meddelande på sin hemsida där man säger att man inte kommer att sådana personer inte kommer att få följa med på bolagets plan. De som redan köpt biljetter ska få alla pengar tillbaka, säger man.

Tidigare har Turkish Airlines också meddelat att man inte betjänar de tre nationaliteterna med flyg till Minsk. Detta efter uppgifter om att även detta bolag riskerade att bli föremål för de EU-sanktioner som väntas på måndag. Även ryska Aeroflot pekas ut som ansvarigt för migranttrafiken men avvisar anklagelsen.

Som iöst.nu rapporterade i går planerar Irak att arrangera evakueringsflyg för migranter som vill ta sig hem. Även kurdiska representanter är involverade i sådana planer. Många av migranterna i lägret vid gränsen är kurder.

TV-journalisten Ihar Tur som är en av de synligaste regimpropagandisterna i Belarus menar i en Facebook-uppdatering att migrantströmmen nu kommer att minska. Han skriver också att det inte verkar rimligt att de migranter som nu befinner sig i Minsk fortsätter till gränsen. Han tror att krisen kommer att ebba ut till december genom att en del återvänder hem, andra deporteras när deras visum går ut, och ytterligare en del omhändertas av Polen. Han menar också att antalet migranter egentligen inte är särskilt stort men att krisen blåsts upp av Polen.