Fortsatt spänt vid gränsen

Polen fortsatte under dagen att hindra de omkring tvåtusen migranter som slagit läger vid gränsen nära Hrodna från att ta sig över till den polska sidan. Några hundra sådana försök har hittills gjorts, meddelade man.

Litauens president Gitanas Nauseda menade att EU inte kan förhandla med Lukasjenka eftersom unionen efter förra årets val slog fast att han inte är legitimt vald.

– Jag tror tvärtom att vi bör svara genom att skärpa sanktionerna och rikta dem mot regimens själva essens, sa han, nämligen mot människohandel och smuggling. Alltså att koncentrera sig på flygplatser och flygbolag som är delaktiga i den här olagliga verksamheten.

EU väntas besluta om ett sådant sanktionspaket på måndag.

Lukasjenka sa å sin sida vid ett regeringssammanträde att man inte skulle tolerera nya sanktioner och undrade vad Europa skulle tycka om man stängde av den ledning som för rysk gas in i EU. Han hävdade också att man upptäckt försök att smussla in vapen från ukrainska Donbass till migranterna vid gränsen, i förhoppning om att provocera fram skottlossning mellan belarusisk och polsk militär. Vidare gav han order om att migranterna skulle få hjälp med ved och att man särskilt skulle försöka bistå gravida kvinnor bland dem.

Lukasjenka menar att Polen bryter mot överenskommelser genom att utan förvarning mobilisera sin militär längs gränsen och att man därför måste hålla ett vakande öga, vilket nu görs genom gemensam flygpatrullering tillsammans med Ryssland.

Representanter från FN:s flyktingkommissariat och från IOM, International organisation for migration, besökte i dag migranterna vid gränsen och föreslog dem att antingen söka asyl i Belarus eller att återvända dit de kommit ifrån. Även Iraks ambassad i Moskva har gått ut med ett offentligt erbjudande till strandsatta migranter om att organisera en gemensam återresa till Irak. Intresserade ska mejla ambassaden.

Antalet migranter som lyckas ta sig vidare är okänt. Men den tyska polisen försöker hålla extra koll på sin gräns mot Polen och uppgav i dag att man hittills under året upptäckt över niotusen migranter som ska ha kommit via Belarus, de flesta den senaste månaden. Gränsen är dock helt öppen och någon möjlighet att skicka tillbaka människor direkt finns inte.

Även Ukraina har förstärkt sin gräns och övar nu på att avstyra försök att korsa den illegalt i stora grupper. Några migranter har dock ännu inte rapporterats därifrån.