Fyra godkända kandidater i presidentvalet 11 oktober

Ulachovitjs kampanj, där han kallar sig "folkgeneral", framhåller Tjekans (KGB:s) grundare Feliks Dziarzjinskij som en hjälte född i Belarus.
Ulachovitjs kampanj, där han kallar sig ”folkgeneral”, framhåller Tjekans (KGB:s) grundare Feliks Dziarzjinskij som en hjälte född i Belarus.

På torsdagen ägde den officiella registreringen av kandidater i presidentvalet rum. Som väntat godkändes fyra personer, däribland den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka.

Den oppositionella kandidaten Tatsiana Karatkevitj sa i samband med ceremonin att Lukasjenka var trött och att det vore bäst för alla om han klev åt sidan. Den övriga oppositionen har dock som tidigare rapporterats ställt sig skeptisk till Karatkevitjs kandidatur, framför allt till att hon skulle ha lyckats få ihop de nödvändiga hundratusen namnteckningarna. Samtidigt som registreringen av kandidater ägde rum manade flera av oppositionsledarna till bojkott av valet som de betecknar som en fars. En egen räkning av antalet väljare kommer att genomföras vid åtminstone en del vallokaler, för att avslöja förväntat uppblåsta siffror över valdeltagandet från regimens sida.

Förutom Karatkevitj registrerades två kandidater som allmänt betraktas som ”sparringpartners” åt Lukasjenka, vars funktion är att ge valet en pluralistisk och legitim prägel. Den ene är Siarhej Hajdukevitj – ledare för ett ”liberaldemokratiskt” parti (jämför Rysslands Zjirinovskij) – som även tidigare ställt upp som presidentkandidat under liknande omständigheter. Den andre är Mikalaj Ulachovitj som leder en organisation för kossacker. På 1990-talet grundade han något som kallas Patriotiska partiet vars mål redan från början var att ge stöd åt Lukasjenka. Han gav även ut en tidning med udden riktad mot judar och oppositionella. Journalister som nyligen försökte kartlägga Ulachovitjs lika mångskiftande som framgångsrika biografi fann att delar av den inte gick att belägga. Patriotiska partiets kontor var också stängt och enligt grannarna brukade inga människor röra sig där.

En udda fågel som föll ur kandidatuppställningen då nästan alla namnteckningar han påstod sig ha samlat in underkändes är ekonomen Viktar Tsiaresjtjanka. Denne menar sig även ha blivit förgiftad, men inte av regimen utan av en icke-namngiven ”tredje kraft”. Efter sin diskvalificering har Tsiaresjtjanka uttalat sig kritiskt om brotten mot de mänskliga rättigheterna i landet.

Valet äger rum 11 oktober.

Källor: Vjasna, NavinyBelpartizan 1, 2, 3