Fyra och ett halvt år för Spirin

I dag dömdes den regimkritiske youtubaren Pavel Spirin till fängelse i fyra och ett halvt för hets mot en social grupp, nämligen polisen. Han anklagade denna för att vara iblandad i narkotikahandel.

Spirin har suttit häktad sedan i september och rättegången mot honom inleddes för en och en halv vecka sedan.

Dels handlade den om en halvtimmeslång film, ”Gränsen”, från 2019, där Spirin driver tesen att polisen är inblandad i illegal narkotikahandel. Filmen fick trehundratusen visningar och förbjöds samma år av en lokal domstol i Minsk som extremistisk. Den innehöll även fotografier av den dåvarande inrikesministern Ihar Sjunevitj där denne är iklädd NKVD-uniform från Stalintiden. (Något ministern verkligen gjorde under en minnesdag.)

Rättegången handlade också om en 18 minuter lång video med titeln ”Riksåklagarens kusliga hemlighet – carte blanche för sadism”. Denna är från i höstas och handlar om övervåldet mot demonstranter de första dagarna efter presidentvalet 9 augusti. Antalet visningar för den är över sexhundratusen.

Åklagaren menade att Spirin med de två youtubeinläggen har gjort sig skyldig till den belarusiska varianten av hets mot folkgrupp, som i Belarus (och Ryssland) även kan utgöras av en yrkeskategori så som just poliser.

Maxstraffet är fem års fängelse.

– Vad ska jag säga, sa Spirin i sin egen slutplädering. Jag har alltid velat och vill bara gott för mitt land. /…/ Mina videor är bara kritik. Hård, men ändå kritik. Till exempel så sprider Aleksandr Lukaskenkas administrations tidning med en upplaga på trehundretusen ännu mer kritik än jag. De manar till att ta ifrån protesterande deras familjer och barn. Och jämför protesterande med fascister. Och ingen anklagar de här journalisterna och redaktörerna för hets.

Han uppmanade också domaren till ett beslut som visar att staten är beredd till dialog.

Straffet blev dock nästan det maximala.

Spirin är sedan länge känd som regimkritiker om än inte organiserad i någon rörelse eller något parti. Inför förra årets riggade presidentval nekades han att registrera en egen initiativgrupp, och riktade då inför Centrala valkommissionen hårda ord mot landets dikator Lukasjenka.