Gammaltroende präst hotas för oppositionshjälp

Träkyrkan i sf har funnits sedan 1860.
Träkyrkan i Bahusjouka har funnits sedan 1860.

Prästen vid den gammaltroende kyrkan i byn Bahusjouka hotades av kommunledningen med KGB. Detta för att han låtit oppositionella städa kyrkans söndagsskola.

Prästen Uladzimir Varabjou har förestått byns gamla träkyrka sedan 1990. I våras fick han hjälp med att städa ur dess lokaler av aktivister från det icke-registrerade partiet Belarusisk kristen demokrati. Tillsammans med ortsbor hjälpte dessa till att städa söndagsskolan och bära bort skräp, rensa ogräs, plantera växter och spika fast socklar. Nu hotas Varabjou av Babrujsks kommunledning med KGB, berättar han.

– Hur kunde ni göra så – det är ju ett politiskt parti, sa de till mig på kommunkontoret. Men jag bryr mig inte om ifall de är politiska eller inte politiska. Vad spelar det för roll att de hjälpte till att städa?

Gammaltroende kallas de ryskortodoxa som alltsedan 1600-talet vägrat att godta vissa reformer inom Moskvapatriarkatet. Det senare har en uppburen ställning i Belarus, och dess tolkning av kristendomen kan mer eller mindre betraktas som statsreligion i både Ryssland och Belarus. Förra året besökte patriarken Kirill staden Brest i västra Belarus och talade då om denna som ett ”fäste” vid ”Heliga Rus västra gräns”.

Källa: krynica.info