”Gör ärliga val till huvudfråga”

Belarusiska oppositionsledare vänder sig nu direkt till den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo – som väntas till Minsk i morgon – och uppmanar honom att göra fria val till den viktigaste frågan i dialogen med Belarus.

Mike Pompeo skulle ha besökt Belarus och andra länder i regionen redan för några veckor sedan, men fick avstyra resan inför hotet om krig med Iran. I morgon lördag anländer han dock för att träffa landets diktator, president Aljaksandr Lukasjenka, och utrikesminister Uladzimir Makej.

Liksom med EU har Belarus lyckats tina upp relationerna med USA de senaste åren, och öppnat för att ta emot en ny amerikansk ambassadör – den förra tvingades ut för tolv år sedan. Pompeos besök ingår i tövädret.

De flesta ledande belarusiska oppositionella vänder sig nu till den amerikanske utrikesministern i ett gemensamt uttalande.

I brevet som är på engelska och som överlämnats via den amerikanska ambassaden beskriver de sig själva som övertygade anhängare av euroatlantisk integration för Belarus del, och uttrycker en förhoppning om att USA i alla lägen står upp för Belarus säkerhet och suveränitet gentemot Ryssland. Man kritiserar även det ryskbygga nya kärnkraftverket i Astravets som man menar fördjupar Belarus energiberoende av Ryssland.

Vidare hoppas oppositionspolitikena att ekonomiskt samarbete ska villkoras med demokratiska framsteg. De skriver att ”ärliga och fria val enligt OSSE:s standard är den viktigaste förutsättningen för förändring i Belarus och bör bli fråga nummer 1 på den internationella dagordningen och i USA:s och EU:s förhandlingar med det officiella Minsk”. De påminner också om de outredda politiska försvinnandena för tjugo år sedan, och som Lukasjenkaregimen antas ligga bakom.

Bland undertecknarna finns Förenade Medborgarpartiets Mikalaj Kazlou, De grönas Dzmitryj Kutjuk, socialdemokraten Ihar Barysau, rörelsen För frihetens Jury Hubarevitj, kristdemokraten Pavel Sevyarynets och Folkfrontens viceordförande Aljaksej Janukevitj. Oppositionen har under Lukasjenkas snart tjugosex år vid maken marginaliserats och även om val har genomförts så har de riggats. I det senaste valet i höstas kom inte en enda oppositionell in i parlamentet.

Källa: Naviny.by