Gripanden i Sjarametfallet

Ukraina har gripit flera personer för mordet på den kände belarusiske journalisten Pavel Sjaramet 2016. Det meddelar inrikesministern på Facebook.

”Den nationella polisen har med Riksåklagarmyndighetens godkännande delgett figuranter misstanke om mordet på Pavel Sjaramet”, skriver inrikesminister Arsen Avakov. ”Detta är resultatet av besvärligt och träget arbete från verkliga specialister och ett viktigt steg mot en fullständig lösning på fallet!”

Pavel Sjaramet var i hemlandet Belarus känd som regimkritiker och grundade den populära nyhetssajten Belarorusskij Partizan. I slutet av 90-talet samarbetade han med den då mördade kameramannen Zmitser Zavadsky. De två greps också i samband med ett reportage vid den litauiska gränsen och tillbringade en tid i fängelse.

Sjaramet var länge baserad i Ryssland – och arbetade för rysk tv – men hade på senare år blivit verksam i Ukraina vid tidningen Ukrainskaja Pravda. Det var när han befann sig i chefredaktörens bil, den 20 juli 2016, som en bomb exploderade och dödade honom.

Den ukrainske riksåklagaren har tidigare sagt att huvudtesen är att Sjaramet dödades på grund av sitt arbete. Ukrainas tidigare president Porosjenko lovade att de skyldiga skulle straffas, och även den nuvarande presidenten Zelenskij nämnde fallet i sin valkampanj i våras. I somras sa sig Zelenskij tro att utredningen var på väg att ge resultat.

Nyligen greps två tidigare frivilligkämpar i konflikten i östra Ukraina, Vladislav och Inna Hrysjtjenko, make och hustru, även kallade ”Pumpan” och ”Puman”. Formellt anklagas de för ett annat mord men enligt massmedieuppgifter kan de också kan vara inblandade i Sjarametmordet. Och i dag meddelade en annan veteran från konflikten, rockmusikern Andrij Antonenko, känd för sina sånger om kriget, att han greps för Sjarametmordet. Antonenko skrev då på Facebook: ”Jag delges om mordet på Sjaramet. Just nu. På gården hos mig. Det blir husrannsakan. Help!”

Ytterligare en volontärkrigare, Julija Kuzmenko, ska också vara gripen.

I skrivande stund pågår en presskonferens i Kiev där man redogör för fler detaljer.

Källa: Radio Svoboda, Ukrainskaja Pravda