Gripanden på officiell nationaldag

I går tisdag – under den officiella nationaldagen – greps ett trettiotal oppositionella. De flesta hade planerat att delta i en protestaktion mot Lukasjenka.

3 juli firas officiellt som ”självständighetsdag” men kallas formellt också ”dagen för befrielsen av Minsk från fascistiska ockupanter”. Detta eftersom sovjetiska styrkor detta datum 1944 återtog staden från nazityska trupper.

Helgdagen är alltför sovjetisk för att falla de flesta regimkritiker i smaken, de uppmärksammar hellre andra högtidsdagar. I går planerade dock den förre presidentkandidaten och politiske fången Mikola Statkevitj att genomföra ”en aktion för solidaritet och befrielse” vid Tjeljuskintsyparken. Denna ligger i utkanten av stadens centrum, men vid dess centrala aveny.

I kallelsen till aktionen skrev Statkevitj att deltagarna skulle ”uttrycka solidaritet med dem som just nu kämpar för befrielsen av landet från en Hitleranhängares makt”.

Formuleringen syftar på en intervju som president Aljaksandr Lukasjenka 1995 gav till den tyska tidningen Handelsblatt, där han sa:

”Den tyska ordningen tog form under århundraden, under Hitler nådde den sin höjdpunkt, och detta är vad som motsvarar vår förståelse av en presidentrepublik och presidentens roll i en sådan.”

Redan på morgonen meddelade dock Statkevitj att han kanske inte skulle kunna ta sig till aktionen eftersom det stod ”bilar med civilklädda personer” parkerade utanför hans hem. Mycket riktigt greps han sedan också.

Även vid den tilltänkta protestplatsen hade myndigheterna mobiliserat med ett fångstransportfordon i beredskap. De som ville ansluta sig till mötet greps av civilklädda poliser, så även en handfull observatörer från människorättsorganisationen Vjasna. Samtliga fördes till polisstationen i Förstamajdistriktet.

Några deltagare hann visa upp egengjorda plakat och en av Statkevitjs marrangörerna, Siarhej Sparysj, rapporteras ha ropat ”Hitler kaputt” och ”Död åt fascismen” när han leddes bort. Från fångtransportfordonet ropade de gripna ”Skam!” innan de kördes iväg.

Nästan alla gripna släpptes senare utan att någon anmälan upprättats mot dem. Statkevitj dömdes dock i dag på eftermidagen till 980 rubel i böter (cirka 4400 kronor). De som närvarade i rätten för att ge stöd åt Statkevitj filmades där av en polisman.

Under gårdagen rapporterades dessutom ordföranden för oppositionella Belarusiska folkfronten, Ryhor Kastusiou, ha gripits på väg till flygplatsen. Han var på väg till Warszawa för att delta i ett möte med det polska parlamentets utrikesutskott.

Varför han greps är än så länge oklart men möjligen har det att göra med protesterna i Kurapatyskogen, där han deltagit, och som polisen slog till mot för några dagar sedan. Enligt uppgift från gårdagkvällen skulle Kastusiou också ställas inför rätta i dag onsdag.

Även flera andra kända oppositionsaktivister rapporteras ha gripits under gårdagen, vissa vid sina hem, antingen för den uteblivna aktionen vid Tjeljuskintsyparken eller för protesterna i Kurapatyskogen. Totalt tycks åtminstone ett trettiotal personer ha gripits i går.

Samtidigt genomfördes i centrum en militärparad där ovanligt nog även kinesiska soldater deltog.

Källor: Belsat, Vjasna 1, 2, Belarusiska folkfronten